Viikon 4/2010 liikkunta ja esittelyssä HOTyoga

Mikä viikko! Ei yhtään vapaapäivää töistä, lähes kaikki arki-illat jotain ohjelmaa ja urheilua sitä kautta minimaalisen vähän. Olisi voinut luulla että neljän lepopäivän jälkeinen pump-tunti olisi mennyt kevyesti, mutta oikeasti tunti tuntui todella vaikealta ja raskaalta. Ehkä viikon kaikki stressi ja kiire vaikutti kuitenkin sitten fyysiseenkin jaksamiseen. Saapa nähdä missä vaiheessa tällä viikolla alkaa painaa viime viikonlopun työnteot. Onneksi ensi viikonloppuna saa sitten taas levätä :)

Tuli kuitenkin kokeiltua yksi uusi ryhmäliikuntatunti lauantaina, HOTyoga. Siitä alla vähän enemmän.

Viikon treenikerrat: 2 kpl
Kulutusta yhteensä 2258 kcal

Maanantai: Lepopäivä1
Tiistai: Lepopäivä2
Keskiviikko: Lepopäivä3
Torstai: Lepopäivä4
Perjantai: BodyPump (Sykkeet: Maksimi:178, Keskiarvo:147 , Kulutus: 784 kcal)
Lauantai: BodyJam (Sykkeet: Maksimi:188, Keskiarvo: 156, Kulutus: 940 kcal) ja HOTyoga (Sykkeet: Maksimi:137, Keskiarvo: 106 , Kulutus: 536 kcal)
Sunnuntai: Lepopäivä5

Harrastin muutama vuosi sitten aktiivisesti astanga-yogaa, mutta selkäni petti jossain vaiheessa ja tuon astangan harjoittelu jäi sitten siihen, koska koin ettei se sopinut minun selälleni. En oikein tiennyt mitä odottaa tuolta HOTyoga-tunnilta, hetken mielijohteesta päätin sitä mennä kokeilemaan BodyJamin jälkeen lauantai-iltana.

Tunnin mitta oli 75 minuuttia ja lämpöä huoneessa oli 35-40 astetta. Tunnin tarkoitus on keskittyä vain itseensä, ei mihinkään suorittamiseen. Ei siis ole tarkoitus venyä tiettyä määrää tai mitään muutakaan, vaan pääasiassa rentoutua ja keskittyä kuutelemaan sitä miltä kehossa tuntuu. Lämpö auttaa lihaksien rentoutumisessa ja tunnilla ei ole musiikkia. Hengitystekniikoita ei käytetä, mutta ohjaaja sanoi että niitä voi käyttää jos sellaisia hallitsee. Itse käytin astangasta oppimaani Ujjayi-hengitystä, koska se auttaa rytmittämään liikettä ja lisää kehon omaa lämmöntuotantoa.

Tunti aloitettiin seisoma-asanoilla joihin kuului myös joitan tasapainoliikkeitä. Jotain astanga-joogan tyyppisiä liikkeitäkin oli, muttei tunti kuitenkaan ollut läheskään niin raskas. Alussa tosin oli yksi liike jossa seisottiin kyykyssä varpaillaan kädet ojennettuna ylös etuviistoon. Tämä oli ehkä kaikkein rankin kohta. Kaikki liikkeet tehtiin kahteen kertaan, ensin molemmille puolille ja sitten uudelleen molemmille puolille. Liikkeet on tarkoitus tehdä hengityksen rytmissä ja useissa liikkeissä oli helpompia ja haastavampia vaihtoehtoja.


Kuvat http://www.tuuli.net/

Kuvissa joitain seisoma-asanoista, joita tunnilla tehtiin ("puu", "triangeli" ja "soturi").

 Tunnin keskipaikkeilla oli välirentoutus, jonka aikana vain maattiin ja koitettiin rentoutua. Seisoma-asanoiden lisäksi tehtiin liikkeitä sekä vatsallaan että selällään maaten ja istuen. Syviä vatsa- ja selkälihaksia piti noissa liikkeissä käyttää, joten nekin sai siinä pientä treenausta. Venyttävät liikkeet tuntuivat oikein hyviltä siellä lämpöisessä salissa.

Tämä laji sopii kyllä lähes kaikille, koska omia taukoja pystyi pitämään ja osassa liikkeitä oli helpompia ja haastavampia vaihtoehtoja. Tälle tunnille ei mennä suorittamaan, vaan rentoutumaan ja irrottautumaan arjesta. Tunti voi tosin joillekin aiheuttaa esim. huonoa oloa, koska keho joutuu erilaiselle rasitukselle kuumuuden vuoksi ja jooga-liikkeillä on avaava vaikutus, johon toiset ihmiset voivat reagoida herkemmin. Tunnin aikana on juomataukoja ja tuon hot joogan jälkeenkin kannattaa muistaa juoda reilusti nestettä.

Kommentit

 1. Itse asiassa aika useinkin breikin jälkeen se eka kerta tuntuu mulla ainakin vähän tahmealta, mutta kyllä se breikki aina hyvää tekee.

  Ja se on ainakin varma että työnteko (henkinenkin) kuluttaa energiaa kummasti. Nimimerkillä kokemusta on..:)

  BTW. Mäkin olen joskus nuorena harrastanut joogaa muutaman vuoden.

  VastaaPoista
 2. Kyllä pieni tauko urheilusta tekee välillä hyvää, varsinkin jos on henkisesti rankkaa (joo, jopa töissä voi joskus olla sellaista ;)

  Joogalla on kyllä omat hyvät puolensa. Saapa nähdä miten innostun käymään tuossa Hot joogassa nyt sitten... aivan mieletön ruuhka sinne näin alkuun on ollut, tosin tilaahan niitä liikkeitä tehdessä ei niin paljoa tarvitse, että ne ihmismassat alkaisi kamalasti ahdistaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit