Viikon 07/2010 liikunta ja ajatuksia ruokavaliosta

Viime viikkoa kuvaa sama sana kuin edellistäkin: kiire. Töissä on ollut niin paljon hässäkkää ja kiirettä että on urheilu jäänyt tosi vähäiseksi. Mutta en anna sen masentaa, koska jostain sitä aikaa rauhoittumiseenkin pitää saada, että jaksaa.

Tässäpä yhteenveto viime viikon liikkumisesta. Sykkeitä en nyt merkkaa, koska sykemittari toimii vähän miten sattuu. Lauantain jäljiltä on edelleen ylävatsa todella jumissa, on ainakin tehonnut moven tehokkaat keskivartaloliikkeet sekä balancen pilates-tyyppiset lihaskuntoliikkeet :)

Viikon treenikerrat: 3

Maanantai: BodyJam
Lauantai: BodyMove ja BodyBalance
Sunnuntai: BodyStep

En tiedä johtuuko kevään lähestymisestä, että on iskenyt jonkinlainen pesänrakennusvimma. Päässä pyörii ajatuksia sisustamisesta, turhan tavaran karsimisesta (edelleen)... jotain pientä muutosta olisi mukava tehdä. Saa nähdä mitä sitten saan lopulta aikaan. Eilen siirtelin huonekaluja sinne tänne, mutta näkee nyt sitten mihin paikkoihin ne asettuvat. Poika vaan tuumi että jaa, taasko sinä vaihdat järjestystä ;)

Myös ruokavalio ja elämäntapa-asiat mietityttävät. Töissä monet ovat alkaneet karppaamaan, mutta itse en ole tälle asialle täysin lämmennyt. Hiilareiden vähentäminen vähentämällä valkoisten jauhojen ja valkoisista jauhoista tehtyjen viljatuotteiden sekä sokerin määrää on kyllä hyvä juttu ja ajattelin itsekin kiinnittää enempi huomiota tuohon. Leipää kohtuudella ja sokeria mahdollisimman vähän. Tämä lienee monellakin tavoitteena tänäkin keväänä :) Pasta ja riisi meidän perheessä onkin ollut jo kauan täysjyvää.

Lisäksi haluaisin kiinnittää yhä enemmän huomiota ruuan ekologisuuteen ja terveellisyyteen. Ekologinen jalanjälki on mietityttänyt senverran paljon, että se hidastaa jopa ruokakaupassa käyntiä. Totta on, että lihantuotanto lisää todella valtavasti kasvihuonekaasujen määrää, mutta millekään kasvisruokavaliolle ei ole (ainakaan vielä) tarkoitus alkaa. Lihaa koitan kuitenkin hankkia nykyisin myös luomuna (vaikka se vaatiikin hieman vaivautumista eri kauppoihin mitä työmatkan varrella on) ja koitan huomioida vuodenaikojen vaihteluita.. esimerkiksi nyt talvella aivan mahtava on käyttää paljon kotimaisia (luomu)juureksia ja vähemmän kasvihuoneessa kasvatettuja tuotteita. Tosin tulee itsellänikin kurkkua ja joskus salaattia ja tomaattiakin ostettua, mutta porkkanaa, lanttua ja punajuurta ostan paljon useammin mitä esim. paprikaa. Kun asiaa oikein mietin niin toisaalta tomaatitkin on tahtoneet jäädä nykyisin lähes aina sinne kauppaan, mitä nyt luomutomaattimurskaa... sitä meidän perhe kuluttaa aika määrät.

Netistä myös lueskelin eräänä iltana jotain, joka yllätti: Ulkomailta lennätetty luomutomaatti tai -paprika on ekologisempi ratkaisu mitä suomalainen kasvihuoneessa kasvatettu sisarensa! Olen itse ainakin ollut tähän saakka siinä uskossa että kotimainen on aina parempi. Tosin eri asia sitten on maistuuko israelilainen luomu-tomaatti yhtä hyvältä kuin suomalainen kasvihuone-versio...

Joskus myös tuo ekologisuus ja terveellisyys vähän sotivat keskenään, koska ainakin itse tykkään käyttää esim. monenlaisia papuja ja linssejä sekä quinnoaa, puhumattakaan pähkinöistä, mutta noitapa ei kovin lähiruuaksi voi kutsua. Jonkinlainen kompromissi on siis tehtävä, mutta joskus tällaiselle päättämättömälle luonteelle kyseinen asia aiheuttaa kaupassa todella paljon päänvaivaa ;)

Kommentit

  1. Vähän samantyyppisiä ajatuksia olen ravinnosta päässäni pyöritellyt. Mulle tulee aina aika ajoin sisäinen pakko muuttaa ruokavaliota. Esim. nyt yltäkylläisen joulunajan jälkeen tuntui, että olisi ihan pakko muuttaa vähän askeettisempaan suuntaan. Karppaukseen olen tutustunut vain netistä, koska naapuri alkoi karpata. Ymmärrän hyvin proteiinien ja rasvan lisäyksen hiilihydraattien kustannuksella, mutta en suostu syömään vain kovia rasvoja (voita jne)joka tuntuu olevan karppauksen yksi ydin. Sellainen ruokavalio miellyttäisi, joka olisi noin 50/50 seka- ja kasvisruokaa, perunat ja muuta turhat hh:t karsittu pois, paljon hyviä rasvoja (öljyjä, pähkinöitä jne.) Kuitenkaan ihan hirveän paljon aikaa en kykene ravinnon hankintaan ja laittoonkaan käyttämään tässä elämänvaiheessa, kun on kolme muutakin suuta ruokittavana. Jotain kompromisseja on aina tehtävä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Mirka. Tuo sinun ajattelema ruokavalio kuulostaa tosi terveelliseltä, aika paljon sellaiselta mistä itsekin haaveilen. Jos ylenmääräistä leivänsyöntiä saisi vähemmäksi ainakin, sekä turhaa napostelua pois. Vaikkakin karkin yms. syönti onkin todella vähäistä, pähkinöitä menee senkin edestä sitten ;)

    Mulla on joskus kaupassa niin vaikea päättää, joskus eettiset "estot" tulee päälle, joskus ekologisuus, lisäaineet on tosi suuressa määrin pannassa jne. Mutta itse olen omat estot itselleni saanut aikaan ja siitäkin voi sitten kuitenkin tulla hyvä mieli, kun tekee "oikeita" valintoja (omasta mielestä oikeita siis :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit