Kauraleipä

Poika pyysi että olisi välillä vaaleampaa leipää tarjolla. No, kaupasta ei löytynyt sopivaa leipää (ilman kummallisia lisäaineita), joten eikun etsimään sopivaa ohjetta ja löysinkin kivalta kuulostavan ohjeen Kotikokki-netistä. En kylläkään noudattanut alkuperäistä ohjetta aivan täysin, koska sen mukaan taikinasta tulee löysähköä ja ohjeen jauhomäärällä olisin ehkä saanut murotaikinaa... vähensin jauhot melkein puoleen ja tästä tuli mielestäni tosi hyvää leipää. Tekokin oli todella helppoa ja nopeaa (jos kohotus- ja paistoaikaa ei lasketa :)

Kauraleipä (2 leipää)

1 l vettä
3 dl (luomu)kaurahiutaleita
1 rkl suolaa 
n. 1,2 l (luomu)vehnäjauhoja (itse käytin osaksi luomuhiivaleipäjauhoja) 
2 pss kuivahiivaa

(voiteluun voita)

Kaada kiehuva vesi kaurahiutaleiden päälle ja lisää myös suola. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi (n. tunnin verran). Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja sekoita taikinaan lastalla tai suurella kauhalla. Lisää sitten jauhoja kunnes taikina on kiinteää, mutta silti pehmeää. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vain sekoittaa niin, että jauhot sekoittuvat hyvin. 

Anna taikinan kohota n. tunnin verran. Kaada sitten taikina kulhosta peltille leivinpaperin päälle kahdeksi keoksi. Itse muotoilin hieman reunoilta jauhokäsillä, mutta sen kummempaa leipomista ei tarvita. Paista heti 200 asteessa n. 45 minuuttia. Voitele kypsät leivät halutessasi voisulalla.

Kommentit

  1. Voihan slurps! Meidän ruokavalio on koostunut viime viikkoina kaupan pinaattilätyistä, verilätyistä, nakeista tms. superherkuista, joten olisi täällä ryhdistäytymisen paikka. Voisin aloittaa leipomalla.

    VastaaPoista
  2. Sairastuvalta huomenta! Heräsin jo tunti sitten. Pikku mies krohisee yläkerrassa niin ettei voi enää nukkua. Ihanalta näyttää tuo leipä - tuli nälkä =)

    VastaaPoista
  3. Nyt alkoi kyllä tekemään mieli leipää, aivan tosi hyvän näköinen leipä!! Ja varmasti just uunituoreena ja voinokareella todella hyvää! Minulle uusi juttu tuo kiehuvan veden käyttö hiutaleiden turvottamisessa mutta varmasti tulee kyllä mehevämpää leipää. Ja ei taitaisi muuten saada tuollaista määrää kaurahiutaleita taikinan sisään ilman että leivästä tulisi kuivaa.

    VastaaPoista
  4. No nyt on kauraleipää tehty täälläkin. Oli kyllä todella hyvää! Huom. imperfekti edellä, sillä leipä hävisi samantien - toinen suihin ja toinen turvaan pakkaseen...

    VastaaPoista
  5. Onpas kaunis pinta. Ja tällaiset simppelit leipäohjeet kunniaan, ei leivänleivonta saa olla liian kurttuotsaista. :D Tuota kiehuvan veden kaatamista jauhojen päälle kutsutaan kalttaamiseksi ainakin yhdessä saamassani reseptissä, en tiedä kulkeeko samalla tittelillä hiutaleiden kanssa. Tuo kuulemma leipään mehevyyttä ja lisää makua.

    VastaaPoista
  6. Olipas täällä paljon kommentteja! Kiitos kaikille!

    Mirka: Teillä onkin tainnut olla kiireinen viikko, superherkuista päätellen :) Kiva kun tykkäsitte leivästä :) Tämä oli minustakin hyvää ja helppotekoisuus on aina iso plussa.

    Virpi: Toivottavasti olette jo paranemaan päin! Tämä leipä on aika helppo monilapsisessakin perheessä, kun on aika vaivatonta tehdä.

    HeartAndSoul: Tuo kuuman veden käyttö on aika hyvä konsti turvottaa hiutaleita tai mitä tahansa vähän kovempia aineksia ja samalla siihen leipään sitoutuu kosteutta enempi. Kannattaa joskus kokeilla :)

    Sanna: Kivasti tosiaan halkeili tuo mun leivän pinta. En tiedä sitten kävikö se ihan vahingossa vain ;) Kiitos myös informaatiosta tuosta kalttaamisesta. Jännä huomata miten pienet muutoksetkin voivat vaikuttaa lopputuloksen makuun tai rakenteeseen. Joskus kun voisi ajatella että kun on samat ainekset niin saman makuinen lopputulos, oli tekotapa mikä hyvänsä. Muttei se ihan niin olekaan :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit