Piimäsämpylät

Jääkaapissa oli harvinaisen paljon ruokaa menossa vanhaksi. Niistä piti siis keksiä jotain, koska aivan periaatteestakin koitan olla heittämättä mitään ruokaa roskiin. Litra piimää upposi kivasti sämpylätaikinaan. Tällä ohjeella tulee iso kasa hyviä ja meheviä lämpimäisiä. Osan voi vaikka pakastaa.

Piimäsämpylät (n. 30 kpl)

1 l (luomu) piimää
2 rkl fenkolin siemeniä
1 rkl aniksen siemeniä
1 dl vaaleaa siirappia (tummakin käy)
n. 3 rkl (luomu)camelinaöljyä (tai mitä tahansa öljyä)
1 1/2 palaa hiivaa (olisin laittanut ehkä kaksi, mutta minulla oli puolikas avattu, joten käytin sen pois)
2 tl ruususuolaa
1/2 dl kaurakuitusta (tämän voi helpostikin jättää pois)
2 dl (luomu)kaurahiutaleita
2 dl (luomu)neljänviljanhiutaleita
1 dl (luomu)pellavansiemeniä
2 dl (luomu)ruisjauhoja
5 dl (luomu)karkeita speltjauhoja
n. 12 dl (luomu)hiivaleipävehnäjauhoja

Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuota hiivapalat piimään. Murskaa fenkolin ja aniksen siemenet morttelissa. Laita yleiskoneen kulhoon spelt-, ruis- ja suurin osa hiivaleipävehnäjauhoista, kaurakuitunen, pellavansiemenet ja hiutaleet, sekä suola. Käynnistä yleiskone ja lisää hiljalleen piimä sekä siirappi ja öljy. Lisää jauhoja tarvittaessa niin, että taikinasta tulee pehmeää. Anna koneen käydä reilu 5 minuuttia.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla puoli tuntia - tunti. Jauhota leivinalusta ja kaada kohonnut taikina alustalle. Leikkaa taikinasta haluamasi kokoisia paloja ja pyörittele palat sämpylöiksi ja kohota ennen paistamista 15-30 min.

Paista kohonneet sämpylät uunissa 225 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes ovat kauniin ruskeita.

Sämpylätaikina on siitä kiva, että sitä voi muunnella aivan loputtomiin, vaihtaa nestettä, käyttää eri jauhoja, siemeniä, leseitä, raasteita, puuronloppuja, mausteita...

Kommentit

Suositut tekstit