Auringonkukkapatonki

Tuli taas leivottua leipää. Tällä kertaa kokeilin auringonkukkapatonkien ohjetta kirjasta Taivaallista leipää. Kuten yleensäkin, muuttelin pikkuruisen ohjetta, mutta lopputulos on hyvä varmasti kummallakin ohjeella. Alla oma versioni.

Auringonkukkapatonki (8 pientä patonkia)

1 pss kuivahiivaa
5 dl lämmintä vettä
1/2 dl kylmäpuristettua (luomu) oliiviöljyä
2 tl (ruusu) suolaa
1 dl (luomu) auringonkukansiemeniä
1 dl (luomu) seesaminsiemeniä
1 dl (luomu) pellavansiemeniä
1 dl (luomu) kauraleseitä
3 dl (luomu) täysjyvävehnäjauhoja
n. 8-9 dl (luomu) vehnäjauhoja

Mittaa taikinakulhoon kaikki kuivat aineet, käynnistä yleiskone. Lisää koneen käydessä vesi ja öljy. Alusta taikinasta kimmoisa taikina (koneella n. 5 minuuttia). Jätä taikina kohoamaan 30-60 minuutin ajaksi.

Voit alustaa taikinan myös perinteisesti käsin, lisäämällä kädenlämpöiseen nesteeseen kaikki kuivat aineet ja loppuvaiheessa öljyn. Taikina on sopivan kimmoisaa, kun se irtoaa sekä käsistä että taikinakulhosta.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile pötköksi. Jaa taikinapötkö kahdeksaan yhtä suureen osaan ja leivo jokaisesta palasta ohuehko, n. 30 cm mittainen patonki. Laita patongit leivinpeltille kohoamaan n. 40 minuutiksi.

Viillä patonkien pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 12 minuuttia.

Kommentit

Suositut tekstit