keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Leivontapäivä, osa2

Eilen siis näkkileivän leivonnan ja jumpan lisäksi tein ensimmäistä kertaa itse lihapiirakoita. Mikäs sen otollisempi hetki, kun pojalle tuli kaveri yökylään ja iltaa istui  vielä toinenkin kaveri. Lihiksiä tuli 16 kappaletta aika suurta lihapiirakkaa ja tuli samalla testatuksi että kolme teini-poikaa tuhoaa helposti 14 lihapiirakkaa parissa tunnissa :D

Nämä olivat kyllä aivan valtavan hyviä ainakin tuoreena. Itse söin kaksi heti paiston jälkeen ja pojat siis tuhosivat loput aika äkkiä, joten nähtäväksi jää miltä nämä maistuisivat seuraavana päivänä. Luultavasti kävisi kuten munkkienkin kanssa, seuraavana päivänä paistorasvan maku alkaa jotenkin tulla liikaa esille. Tällaiset rasvakattilassa paistettavat ruuat ovatkin aina lähinnä heti syötävää ruokaa, jotka ovat parhaimmillaan heti paiston jälkeen, vielä lämpiminä. Äitini tosin on näitä tehnyt hyvällä menestyksellä myös pakastimeen, joten jos nämä pakastaisi heti jäähdyttyä niin voisivat sulatettuina ja lämmitettyinä olla vielä aivan hyvää syötävää.

Ohjeen nappasin Pastanjauhanta-blogista. Kiitos vain heille mainiosta ohjeesta :)




Lihapiirakat (16 kpl)

Taikina:
6 dl (luomu)maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 rkl (luomu)rypsiöljyä
2 rkl (luomu)sokeria
1 rkl suolaa
n. 14 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja

Täyte:
1 1/2 dl (luomu)pitkäjyväistä täysjyväriisiä (vettä ja suolaa keittämiseen)
2 (luomu)sipulia
(2 rkl öljyä)
400 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl viinietikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl (luomu)sokeria
1/2 tl maustepippuria rouhittuna
n. 1/2 tl valkopippuria rouhittuna

Paistamiseen:
n. 2 l (rypsi)öljyä

Tein taikinan taas yleiskoneella, mutta sen voi vaivata käsinkin (lämpimään nesteeseen lisäillään vähitellen kuivat aineet + öljy ja alustetaan taikina kimmoisaksi). Konetaikina siis näin: lähes kaikki jauhot mitataan yleiskoneen kulhoon kera suolan, sokerin ja kuivahiivan. Käynnistetään kone ja lisätään lämmin neste + öljy. Lopuksi lisäillään jauhoja tarpeen mukaan, että taikinasta alkaa vähitellen muodostua sopivan kimmoisa (alkaa irrota taikinakulhon reunoista). Jätä taikina kohoamaan (30 min.-60 min.) ja tee sillä välin täyte.

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi ja kaada vesi pois (minulla oli täysjyväriisiä, joten keittämiseen meni aikaa 40 minuuttia). Kuullota pilkottua sipulia paistinpannussa (voit lisätä tilkan öljyä, itse en laittanut) ja lisää sitten jauheliha. Ruskista ja lisää lopussa mausteet. Lisää myös keitetty riisi ja sekoita massa tasaiseksi. Maista tässä vaiheessa, mausta tarvittaessa lisää. Anna jäähtyä jonkin aikaa (itselläni täyte oli vielä hieman lämmintä kun täytin lihiksiä, muttei se haitannut yhtään).

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina kahtia. Jaa kumpikin pala kahdeksaan osaan ja pyörittele palloiksi. Kaulitse taikinapallot halkaisijaltaan n. 15 cm pyöreiksi pohjiksi ja laita jokaiselle reilusti täytettä (täytettä oli juuri sopivasti kun laitoin kaksi kukkura-ruokalusikallista jokaiselle piirakkapohjalle). Taita pohjat puolikuun muotoon ja litistele reunat hyvin kiinni.



Kohota piirakoita ennen paistoa n. puoli tuntia (tämä aika ei ole niin kovin tarkkaa, ei kannata huolestua jos osa piirakoista kohoaa vähemmän aikaa ja osa taas joutuu odottelemaan hiukan kauemminkin).

Kuumenna öljy paistoastiassa n. 180 asteiseksi. Itse käytän tässä hommassa aina valurautaista wok-pannua. Se on hyvä ensinnäkin muotonsa vuoksi, mahtuu enemmän paistettavia kerralla paistumaan ja lisäksi valurauta pitää lämpöä paljon paremmin kuin esimerkiksi teräskattila). En ole lämpömittaria käyttänyt, mutta öljyn lämpötila on aika helppo arvioida ilmankin. Rasva on sopivan kuumaa kun pieni taikinapallo tai vaalea leipäpalanen alkaa heti öljyyn laitettuna poreilla ja ruskistuu kullanruskeaksi minuutissa. Jos öljy alkaa savuta on se liian kuumaa ja kannattaa heti vähentää lämpöä ettei rasva syty palamaan. Kattilankansi kannattaa pitää sen vuoksi aina lähistöllä! Kannattaa myös varoa ettei vettä pääse roiskahtamaan kuumaan öljyyn, koska silloin kuuma öljy alkaa roiskua vaarallisesti ympäriinsä!

Laske varovasti lihapiirakat paistumaan kuumaan öljyyn, 1-3 piirakkaa kerrallaan (riippuu astian koosta). Paista piirakoita n. 2 minuuttia per puoli (kunnes väri on ruskea) ja nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Syö tuoreina tai pakasta.

Nämä olivat kyllä niin maukkaita, että elleivät olisi aika rasvaisia niin tulisi varmaan tehtyä useamminkin.

Käytetyn öljyn voi käyttää uudelleen, kun sen kaataa pulloon ja laittaa jääkaappiin ja käyttää kohtuullisen ajan kuluessa (säilynee pari-kolme kuukautta?). Kattilan pohjalle kertynyt sakka kannattaa kaataa kompostiastiaan. Missään tapauksessa öljyä ei kannata kaataa viemäriin, koska se voi tukkeuttaa putket.




Leivontapäivä, osa 1

Eilen oli oikein reipas päivä. Kävin pyöräilemässä asioilla (pyöräilymatkaa kertyi kaikkiaan n. 12 km). Pyöräilysää oli aivan loistava! Pakkasta muutama aste, sää kohtuullisen selkeä. Mietin siinä pyöräillessäni kuinka paljon tykkäänkään talvipyöräilystä. Pidän siitä enemmän kuin talviautoilusta, koska auto on aina siellä lumikinoksessa ja kylmä. Lisäksi pyörällä ehtii katsoa ympärilleen, mikä nautinto ajella raittiissa talvisäässä ja ihailla ohi vilistäviä maisemia. Onhan siinä tietysti se liukastumis-vaara, mutta kun on lunta niin se ei niin paljon haittaa. Ja niillä pääkalloliukkailla voi sitten ajella autollakin :)

Lisäksi innostuin leipomaan näkkileipää, kiitos siskoni, jolta sain joululahjaksi mm. itsetehtyä näkkileipää. Oli hyvää, kiitos vaan! :) Ja kyllä, tykkään näkkäristä, melkein enempi kuin mistään muusta. Tämän ohjeen otin uusimmasta Maku-lehdestä. Tästä tulikin niin iso satsi, että riitti vierasviemisiksi kyläpaikkaankin.

Lisäksi ehdin viettää muutaman tunnin kuntosalilla jumppaamassa. Siitä enempi sitten viikkoyhteenvedossa.Jumpan jälkeen ilta jatkui vielä leipomisella, mutta teen siitä toisen postauksen sitten :)


Ihana näkkileipä (16 kpl)
Taikinaan:
1 rkl anista
1 rkl fenkolinsiemeniä
1/2 pss kuivahiivaa
5 dl vettä
2 rkl hunajaa
vajaa 1 tl suolaa
n. 4 dl (luomu)ruisjauhoja
n. 6 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
3 (luomu)munanvalkuaista
3 rkl vettä
Koristeluun:
1 dl (luomu)sessaminsiemeniä
n. 3 rkl kuivattua rosmariinia

Murskaa aniksen ja fenkolinsiemeniä hieman huhmareessa. Mittaa kuivat aineet yleiskoneen kulhoon, kone käyntiin ja lisää n. 40 asteinen vesi ja hunaja. Vaivaa taikinasta kimmoisa. Älä lisää liikaa jauhoja, taikina saa olla pehmeä, muttei kuitenkaan tarttuva, koska muuten kaulinta on mahdotonta. Taikinan voi vaivata myös perinteisesti käsin, aivan kuten pulla- tai sämpylätaikina tehdään.

Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele pieniksi palloiksi. Jätä kohoamaan n. puoleksi tunniksi.

Paahda sillä välin seesaminsiemeniä ja rosmariinia kuumalla, kuivlla paistinpannulla vähän aikaa, kunnes siemenet alkaa saada vähän väriä. Varo polttamasta.

Kaulitse kohonneet taikinapallot ohuiksi levyiksi. Käytä reilusti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni. Siisti ylimääräiset jauhot näkkileivän päältä pois pullasudilla, koska jauho palaa helposti kuumassa uunissa. Näkkileivän alapuolen saa sudittua esim. kieputtamalla näkkileipää kaulimen ympärille ja sutimalla samalla jauhoja pois. Toinen konsti on sutia ensin näkkileivän yläpuoli ja sitten vaan reilusti nostaa kaulittu levy kämmenelle (ainakin minulla levy kesti hyvin tämän operaation repeilemättä pahasti) ja kiepsauttamalla toisin päin puhtaalle pöydälle, jonka jälkeen alapuoli oli helppo sutia puhtaaksi.



Nostele leivät leivinpaperin päälle leivinpeltille (1-2 leipää yhdelle peltille). Pistele näkkileivät haarukalla ja voitele munanvalkuais-vesiseoksella. Ripottele pinnalle seesaminsiemen-rosmariiniseosta.

 Paista 250 asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Leipiä voi kaulita ensin muutaman valmiiksi ja sitten paiston aikana loput, sitä mukaa kun edellisiä paistuu. Vaihda leivinpaperia välillä, jos se tummuu liikaa.

Itse kyllä tykkäsin näistä näkkärin ystävänä, tosin ensi kerralla voisin vaihtaa rosmariinin joksikin toiseksi mausteeksi tai jättää kokonaan pois.

maanantai 28. joulukuuta 2009

Joulunajan urheilut (viikot 51 ja 52)

Niinkuin arvailla sopii, joulunaikaan ei paljon tullut urheiltua. Tuli levättyä ja syötyä ainakin riittävästi ;) Tämänpäiväisessä lehdessä oli haastateltu ihmisiä ja kysytty tekevätkö he uudenvuoden lupauksia. Tätä asiaa itsekin pohdin, kai uusi vuosi on kuitenkin tavallaan uuden lehden kääntäminen elämässä. Voi jättää vanhan vuoden taa ja aloittaa uuden vuoden aivan alusta. En ole oikein uudenvuodenlupauksia koskaan tehnyt enkä taida aloittaa nytkään. Olen vähän sitä mieltä että jos jotain haluaa elämässään muuttaa niin sen päätöksen voi tehdä milloin tahansa, aina on sopiva aika tehdä hyviä päätöksiä. Kuitenkin haluaisin uutena vuotena keskittyä yhä enemmän itsestä huolehtimiseen, sekä fyyisesti että henkisesti.

Maanantai 14.12. Kuntosali 1.5 tuntia (lämmittely juoksumatolla, kiertoharjoittelu 2 kierrosta ja loppuverryttely juoksumatolla)
Torstai 17.12. BodyJam
Sunnuntai 20.12. Afropowerdance
Maanantai 21.12. Kuntosali  1 tunti (lämmittely juoksumatolla ja kiertoharjoittelua)
Sunnuntai 27.12. Kahvakuulakuntopiiri

Joulua vietimme vanhempieni luona ja siellä oli myös siskoni perheensä kanssa. Äidin herkkupöytien äärestä palattuamme tekee mieli hiukan keveämpää ja raikkaampaa ruokaa, siispä valmistin kana-kasvis-wokkia ja jälkiruoaksi ehkä raikkainta mahdollista mitä osaan kuvitella: hedelmäsalaattia.



Reipasta alkanutta viikkoa kaikille!

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Rauhallista Joulua!

Tämäkin blogi hiljenee Joulun ajaksi, päivittelyjä luvassa ehkä viikonloppuna tai viimeistään ensi viikolla. Mukavaa ja rauhallista Joulua kaikille lukijoille. Kiitos kun olette jaksaneet käydä kirjoittelemassa kommentteja, niitä on aina mukava lueskella.


 

Pikaruokaa Joulupuuhastelun keskellä

Olen viettänyt muutaman illan aika tiiviisti saumurin ja ompelukoneen ääressä, mutta sainpas vain lahjapussit valmiiksi! Ruoaksi piti eilen saada jotain tosi nopeaa, tosi helppoa ja tosi hyvää (tietenkin), joten teimme pojan kanssa pitkästä aikaa kinkku-aurajuusto-pastaa. Tämä täyttää nuo edellä mainitut kriteerit täydellisesti. Terveellistähän tämä tuskin on (vaikka pasta olikin täysjyvää), mutta joskus voinee antaa sen terveellisyyden anteeksi. Tämä ruoka ei myöskään ole mintenkään kuvauksellinen, niinkuin näette, mutta maku on sitäkin parempi :)


Kinkku-Aurajuustopasta (3-4:lle)
n. 150-200 g kinkkuleikkelettä paloiteltuna (minulla oli porsaan juhlafile-leikkelettä, mutta vaikka saunapalvi- tai ylikypsäkinkku käy oikein hyvin)
1 prk (luomu)ruokakermaa
1/2-1 pkt Aura-juustoa muruina (maun mukaan)
1-3 (luomu)valkosipulinkynttä (maun mukaan tätäkin)

Laita ensin vesikattila kiehumaan pastankeittoa varten, koska kastike valmistuu samassa ajassa kuin pastan keitto kestää.

Heitä kattilaan pilkottu kinkku ja valkosipuli ja pyörittele kattilanpohjalla vähän aikaa. Voit laittaa tilkan öljyä jos haluat, mutta itse en käytä (on sen verran rasvaista muutekin :) Kun kinkku alkaa saada vähän väriä (ja alkaa tarttua kattilan pohjaan reippaasta hämmentämisestä huolimatta), lisää kerma ja murustele sen jälkeen vielä aurajuusto seokseen. Keittele miedolla lämmöllä sen aikaa kunnes pasta on valmista.

Tässä vielä muutama "yökuva" vihdoin valmistuneista lahjapusseista. Periaatteessa kaikki pussit on käännettäviä, vuori on ommeltu erilaisesta kankaasta. Tosin kahteen pussiin ompelin kiinnitysnyörit sivusaumaan, joten kääntö-ominaisuus ei niissä välttämättä sitten toimi niin hyvin.



Lisäksi ompelin neljä pientä korupussia tekemilleni lahjakoruille. Kuvassa nämä eivät oikein ole edukseen, mutta jonkinlainen käsitys näistä kai kuitenkin tulee huonoista kuvista (kuvaajan lahjakkuus on rajallinen) huolimatta :) Sisus on kukkakuvioista samettia ja päällinen verhokangasta (tai käännettynä tietenkin toisinpäin :)



maanantai 21. joulukuuta 2009

Arkihuolesi kaikki heitä...

..mutta ei nyt vielä kuitenkaan! Tosin olen päättänyt että teen sen minkä ilman stressiä voin, jos alkaa tuntua uurastukselta niin ei sellaista ole mielekästä tehdä sitten ollenkaan. Joulun laiton pitää olla mukavaa ja siitä pitää tulla hyvä mieli.

Viikonloppuna kävin ostamassa kuusen, tosin sitä ei ole vielä koristeltu, muuta kuin valot laitettu. Tänään laitetaan pojan kanssa koristeetkin kuuseen (pelkkiä punaisia lasipalloja). Poikani sairastui lauantaina (tuli korkea kuume), joten hän ei sitten jaksanut alkaa kuusta koristelemaan. Haluan sen tehdä hänen kanssa yhdessä, joten kuusi on nyt odottanut koristeita pari päivää. Kaunis se kyllä on pelkkien valojenkin kanssa.

Pojallani olisi ollut lauantaina lehdenjakoa, mutta koska hän sairastui niin äkkiä niin ei saatu hommalle sijaista. Minäpä sitten päätin auttaa lastani ja kävin jakamassa 300 talouteen lehdet. Ei hommassa sinänsä mitään vikaa ollut, mutta sunnutai-aamuna pohkeet olivat tosi jumissa ja ovat edelleen, johtuen siitä että jakelualue koostuu pelkistä kerrostaloista ja vain kahdessa talossa on hissit! :D No, tulipa ainakin hyvä jalkatreeni, jos ei muuta. Niin, ja hyvä mieli myös.

Viikonloppuna sain myös loput lahjat ostettua ja lahjapussukoita on tullut jokunen ommeltua. Lisäksi leivoin sunnuntaina 9 kpl saaristolaisleipiä ja ompelin leiville vielä keittiöpyyhkeistä sellaiset pussukat. Tässä valmiiksi paketoidut leivät lähdössä lahjansaajille. Osan vien huomenna ja leivon tänään vielä muutaman joululeivän lisäksi.



Tunnelmallista Joulun odotusta kaikille lukijoille!

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Ompeluvimmaa - joululahjapusseja

Iskipä ompeluvimma, tai oikeastaan se alkoi jo eilen. Eilen en kuitenkaan päässyt sen pidemmälle, kuin että sain asennettua syntymäpäivälahjaksi saamaani saumuriin langat :D Siinä puuhassa vierähtikin sitten sen verran aikaa etten ehtinyt kuin kankaita vähän levitellä lattioille ja miettiä millaisia kankaita ottaisin ompeluprojektiini mukaan. Kiitos vain siskolleni vielä kerran lahjasta, se onkin ollut tänään kovassa käytössä :)

Ompelu-ideakin tuli siskoltani, joka oli viime Jouluna tehnyt joululahjapusseja lahjoille, että säästyisi ainakin osittain valtavalta paperivuorelta (ne joululahjapaperit kun ei yleensä edes käy paperinkeräykseen). Siksi minäkin keksin  siis alkaa ommella lahjapusseja. En tämän homman ekologisuudesta kyllä tiedä, mutta pussukoitahan voi käyttää uudestaan ja uudestaan tai tehdä niistä vaikka tilkkuja tms. tai käyttää pussukoina jossain muussa tarkoituksessa.

Kaksi pussia sain valmiiksi asti, punainen metallikiiltoinen pussi on siskon tyttären Moxie-girl nukelle ja sininen poikani suklaalaatikolle.



Nämä nyt oli vasta ensimmäiset tekeleeni, ideoita alkaa vähitellen syntyä lisää, kun vain alkaa värkkäämään ja ompelemaan. Punaisessa pussissa on punaisesta vuorisilkistä tehty sisäpussi, että saumat jäävät näkymättömiin sinne väliin. Siniseen pussiin tuli myös vuori ja nauhan ompelin sivusaumaan kiinni.



Nauhassa on jäykisteenä rautalankaa reunoissa, keksinpä "päätellä" rautalangan päät kieputtamalla niihin helmet, ovat ihan koristeellisetkin samalla :) Tein saman myös sivusauman vierestä, en uskaltanut saumurilla ajaa lankojen yli vaan katkaisin vähänmatkan päästä saumasta ennen ompelua.



Iloista joulunajan puuhailua kaikille!

Rapeat kookoskeksit

Teki mieli leipoa tänään, jotain hyvää ja jotain nopeaa. Jotain uutta myös, koska tykkään kokeilla uusia leivontaohjeita aina aika-ajoin. Siispä tuumasta toimeen, Maku-lehden arkistosta löytyi näiden rapeiden kookoskeksien ohje. Ohje on suora kopio sieltä, mutta laitanpa tähän nyt samalla muutaman vinkin pikkuleipien leipojille. Nämä voivat kuulostaa kokeneesta leipojasta hassuiltakin ohjeilta, mutta uudet leipurinalut voivat saada joitan vinkkejä kuitenkin :)
 

Rapeat kookoskeksit (24 kpl)
Taikina:
2 dl (luomu)kookoshiutaleita
1 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl (luomu)sokeria
1 rkl vaniljasokeria
100 g jääkaappikylmää voita tai margariinia
 
Leivontaan:
3/4 dl (luomu)kookoshiutaleita

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää rasva pieniksi paloiteltuna. Sekoita aineista kiinteä taikina (joko käsin nyppimällä tai koneella). Levitä kookoshiutaleet työpöydälle ja pyöritä taikinasta ø 3 cm:n tanko.



 Tanko on sitten helppo paloitella (tämä siis 24 osaan), kun jakaa sen ensin pienempiin osiin. Tosin eihän se aina näin tarkkaa ole, mutta näin saa ainakin suunnilleen tasakokoisia keksejä ja juuri sen määrän kuin ohjeessa sanotaan.


 Muotoile taikinapalat napeiksi, paina molemmat puolet kookoshiutaleisiin ja nosta napit leivinpaperoiduille pelleille. Monesti pikkuleivistä käsketään paistaa koekakku, koska tällaiset taikinat yleensä leviävät uunissa enemmän tai vähemmän. Minä (niinkuin varmaan moni muukin) hoidan homman niin, että laitan ensimmäiselle peltille taikinakakkaroita vähän väljemmästi, niin pikkuleivät eivät leviä yhteen ja seuraavien peltien kanssa jo sitten tietääkin miten isot välit pitää jättää pikkuleipien leviämiselle.



 Paista 175 asteessa noin  9-10 minuuttia. Ensimmäistä peltiä kannattaa vähän vahtia, koska pikkuleipien paistossa on usein minuutista kyse, onko leivonnainen raaka, kypsä vai kärähtänyt. Seuraavien peltien kanssa osaakin sitten jo ajoittaa homman tarkemmin (jonkinlainen munakello apuna on aivan loistava keksintö! Ei tarvitse koko aika kytätä kelloa eikä tarvitse koittaa muistella mihin aikaan sen leivonnaisen sinne uuniin nyt laittoikaan...).

Vedä keksit leivinpapereineen tasaiselle alustalle ja jäähdytä. Uunista otettaessa nämä kookoskeksit ovat pehmeitä eikä niitä voi siirtää petiltä muuta kuin juuri vetämällä koko leivinpaperi mukana, mutta kun keksit jäähtyvät hetken niin kovettuvat ihanan rapeiksi.

Jos tykkäät kookoksesta niin näitä ei ehkä kannata tehdä.. tai ei ainakaan näin surkean vähän kuin 24 kappaletta!

Lopuksi vielä vinkki noihin mittoihin, koska harvemmalla varmaan on mittaa keittiössä ja joskus pitäisi ainakin suunnilleen tietää minkä kokoiseksi se taikina pitää vaikka paloitella tai kaulita... esim. tuo 3 cm on oikein helppo: taivuta peukkua ja mittaa peukalosi kärjestä "mutkaan" saakka eli ensimmäisen nivelen kohtaan. No, ei se kaikilla ole sama, mutta minulla se on sen 3 cm ja sitä voi käyttää apuna :D Toinen hyvä mitta on kun venyttää peukalon ja etusormen kauaksi toisistaan ja mittaa välin (minulla n. 17 cm). Tämä mitta onkin vanhan ajan mittoja, vaaksa nimeltään ja ainakin itse käytän juuri leivonnassa apuna :)

9-luokkalaisten joululeivontaa: Jouluhalko

Varoituksen sana heti alkuun herkimmille lukijoille:

Tämä postaus sisältää materiaalia, joka voi järkyttää herkimpiä Jouluihmisiä. Joten ei kannata katsoa pidemmälle!

Poikani kotitalousryhmä oli leiponut viime viikolla jouluhalkoja ja sain kuulla ylistäviä sanoja kuinka hyvää siitä olikaan tullut. Ohjetta voinen lisäillä myöhemmin kyseiseen halkoon (itse en tätä ole päässyt maistamaan, koska halko oli tietenkin syöty viimeistä palaa myöten siellä koulussa jo). Mutta itse asiaan...

Poikani ryhmässä  on yksi taiteellinen poika, ja taitaa kaikki teini-ikäiset tietokoneajan lapset omata vähän kieroutuneen mielikuvituksen. No, tällainen marsipaanikoriste oli syntynyt koristamaan poikani ryhmän jouluhalkoa. Opettaja oli kuitenkin ollut tyytyväinen poikien kekseliäisyyteen ja pyysi lähettämään hänelle kuvan sähköpostilla (poikani oli kännykällään näpsännyt tämän kuvan kakusta). Onhan se toisaalta tietysti hyvä, ettei opettaja ala liian kriittiseksi vaan antaa luovuudelle tilaa..



...mutta ehkä tämä ei kuitenkaan ole koriste, jonka joulupöydässä olevassa kakussa haluaisi olevan. Halloween voisi olla soveliaampi juhla, vai mitä lukijat olette mieltä?

maanantai 14. joulukuuta 2009

Viikon 50 liikkumiset

Joulua kohti vauhti vaan hiipuu... hyötyliikuntaa toki tulee vähän enempi, kun ajelee pyörällä sinne sun tänne ;) Mutta en nyt anna tämän masentaa, kun on kaikkea muutakin kivaa tekemistä. Eilen sain lähestulkoon kaikki lahjat ostettua, josta tuli ihan hyvä mielikin :) Lisäksi tämä viikko alkoi ihan mukavasti urheilun kannalta, kun kävin tosi kivan ja vähän pidemmän treenin tekemässä kuntosalilla rakkaan ystäväni kanssa.

Maanantai: Lepopäivä
Tiistai: Lepopäivä
Keskiviikko: BodyPump
Torstai: BodyJam
Perjantai: Lepopäivä
Lauantai: BodyStep ja BodyJam
Sunnuntai: Lepopäivä

Joulun jälkeen minulla on n. puolitoista viikkoa lomaa, joten jospa sitten viimeistään saisi taas tuon urheiluvaihteen taas päälle :)

Mukavaa Joulun odotusta kaikille!

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Rannekoruja

Tulipa kolmannen adventtisunnuntain aloitukseksi näperreltyä pari rannekorua. Annan nämä siskoni tytöille joululahjaksi. Minulla on aika vähän pienten tyttöjen koruihin sopivia helmiä, mutta tuollaiset sain aikaan kuitenkin. Tähtihelmet koristelin kiemurapäisillä korupiikeillä, joista taivuttelin tuollaiset koristeet helmen päälle. Käytin joustolankaa, niin on lasten helppo ne pujottaa käteen ja ottaa pois. Ruskeista makeanvedenhelmistä tehty rannekoru on viime viikolla tekemäni, tein sen ihan itselleni :)



Tänään sitten pitäisi lähteä kauppoihin etsimään ne muutamat lahjat, jotka kaupasta pitää käydä ostamassa. Toivottavasti löytyisi edes suurin osa, niin voisi viimeisen viikonlopun ennen joulua pyhittää sitten vaikka leivonnalle tai rauhoittumiselle :)

Mukavaa Joulun odotusta kaikille lukijoille!

lauantai 12. joulukuuta 2009

Epäonninen glögitorttu

Torstai-iltana leivoin suklaakakun lisäksi myös mausteisen glögitortun. Sen kanssa olikin aika sähellys! Otin ohjeen samasta RuokaPirkasta, josta suklaakakun ohjekin oli, mutta muuttelin vähäsen ja otin vinkkejä Hellapoliisin sivuilta. Siellä tortun glögi-päällinen oli hyydytetty hillosokerilla ja itsellänikin hillosokeripaketti löytyi kaapista, joten päätin tehdäkin niin. Mutta siinä mentiinkin metsään, en tiedä mistä johtui, mutta glögi ei hyytynyt ollenkaan! Yön yli seisottuaan kaadoin kakun päällä lilluvan nesteen kattilaan, kuumensin ja lisäsin liivatteet sekaan, jonka jälkeen päällinen sitten hyytyikin lopulta.

Jos tykkää jouluisista mauista, piparkakuista, glögistä ja joulun mausteista niin kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä! Tosi joulun makuinen kakku, tykkäsin itse ainakin ja poikani myös. Alla olevassa kuvassa kakku on tullut juuri pakastimesta (koitin äkkiä saada hyytymään tuon päällisen, kun piti saada kakku pian valmiiksi), joten pinta näyttää röpelöiseltä, koska siinä on pientä jähilettä päällä. Alemmasta kuvasta näkyy paremmin millainen se päällinen sitten lopulta oli ;)


Mausteinen glögitorttu (n. 16 viipaletta)
Pohja:
150 g piparkakkuja
75 g voita

Täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa (minulla oli Philadelphia)
1 tlk (2 dl) vispikermaa (minulla oli 2,5 dl Flora-vanillaa)
1/2 dl tomusokeria
1/2-1 tl kanelia 
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
n. 1/2 dl glögiä 

Pinnan kiille:
2 dl laimentamatonta glögitiivistettä
1 dl vettä
4 liivatelehteä

Koristeeksi:
Kanelitankoja, tähtianiksia tms.  


Murskaa piparkakut murusiksi esim. pussissa. Sulata voi ja kaada piparinmurujen joukkoon. Painele seos irtopohjavuokaan (halkaisija n. 24cm), jonka pohjalle olet leikannut leivinpaperin tai laittanut pergamiinisen kakkupaperin, niinkun minulla oli.

Tee täyte: Pane liivatelehdet likoamaan hetkeksi kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mausteet, sokeri ja tuorejuusto. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi pois ja liota ne kuumaan glögiin. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja sekoittele se sitten vähitellen täytemassan joukkoon. Älä vatkaa tässä vaiheessa enää kovin vauhdikkaasti, rauhallinen sekoittelu riittää! Kaada täyte piparipohjan päälle ja anna hyytyä jonkin aikaa tai vaikka seuraavaan päivään kylmässä.

Tee kiille: Pane liivatelehdet likoamaan hetkeksi kylmään veteen. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi pois ja liota ne kuumaan glögiin. Anna liivateseoksen jäähtyä jonkin aikaa ja kaada sitten varovasti hyytyneen täytteen päälle. Tämä on minulla vaikein vaihe, täyte tahtoo "sulaa" ja kiilteen pinnasta tulee helposti suttuinen. Kiille ei siis saa olla liian kuumaa kun sen kaataa täytteen päälle.

Anna kakun hyytyä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Irroita sitten vuoan reunat (voit ensin vetää veitsellä reunaa pitkin, jotta kakku on irti vuoasta ennen kuin avaat reunan) ja siirrä kakku paperin avulla tarjoiluvadille. Koristele esim. kanelitangoilla, manteleilla tms. Minä ripottelin päälle vielä tähtikuvion marjajauheella.


Tämä kakku sopii hyvin myös pakastettavaksi eli tämän voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja ottaa sen sitten muutama tunti ennen tarjoilua sulamaan jääkaappiin.

Helmikaulakoru äidille syntymäpäivälahjaksi

Teinpä yön pitkinä tunteina mm. tällaisen helmikaulakorun äidilleni syntymäpäivälahjaksi. Tässä on sinisiä Swarovskin kristalleja, sinisiä ja kermanvärisiä makeanveden helmiä sekä antiikkihopean värisiä metallihelmiä.



Koru on aika lyhyt, mutta ajattelin että jos tämä tulisi ihan arkikäyttöön ja äitini ei pidä mitään avonaisia vaatteita, joten näkysi siltikin sitten. Saapa nähdä mitä tykkää.

Rusinaleipä ja Valkosipulinen yrtti-perunaleipä

Sainpa joululeipäpostaukseni kommenteihin HeartAndSoul blogin kirjoittajalta pari todella hyvältä kuulostavaa leipäohjetta. Pakkohan noita oli kokeilla ja tulipas aivan valtavan hyvät leivät! Kiitos paljon ohjeistasi, näitä teen toistekin! :) Tämä on yksi näitä bloggaamisen hyviä puolia, saa uusia virikkeitä, ideoita ja ohjeita.



Rusinaleipä (1 leipä)
 3 dl (luomu) piimää
2 rkl rypsiöljyä
2 rks siirappia
1 tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl (luomu)kaardemummaa
5 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 1/2 dl (luomu)vehnäleseitä
2 tl kuivahiivaa
1 1/2 dl (luomu)rusinoita

Tein taikinan yleiskoneella: Kaikki kuivat aineet, rusinat ja mausteet koneen kulhoon, kone päälle ja sitten kaadoin sekaan kädenlämpöisen piimän ja siirapin ja öljyn. Annoin koneen käydä kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin (5-10 minuuttia). Kohotus n. puoli tuntia jonka jälkeen leivoin pyöreäksi leiväksi ja kohotin vielä n. puoli tuntia. Leivän voi voidella ja koristella halutessaan. Minä voitelin tällä kertaa ruokaöljyllä ja ripottelin vehnäleseitä päälle. Muutama viilto vielä leivän pintaan ja paisto uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.


Valkosipulinen yrtti-perunaleipä (1 leipä)
3 dl (luomu)maitoa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 tl (kotimaista)valkosipulijauhetta
2-3 tl provencen yrttejä (minulla ei ollut, korvasin oregano, basilika, rosmariini, meirami, salvia-sekoituksella)
1/2 dl perunamuusijauhetta
5 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa

Tein taikinan samalla tavalla kuin tuon rusinaleivänkin. Ei tarvinnut edes välissä pestä taikinakulhoa, siirsin vaan taikinapallon kohoamaan toiseen kulhoon ja jatkoin uuden taikinan kanssa. Eli kaikki kuivat aineet ja mausteet koneen kulhoon, kone päälle ja sitten kaadoin sekaan kädenlämpöisen maidon ja siirapin sekä öljyn. Annoin koneen käydä kunnes taikinasta tuli pallo. Kohotus n. puoli tuntia jonka jälkeen leivoin pyöreäksi leiväksi ja kohotus n. puoli tuntia.  Tämän leivän voitelin myös ruokaöljyllä ja ripottelin valkosipulirouhetta päälle. Paisto uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.

Tässä meinasi tuo valkosipulirouhe vähän tummua liikaa tuossa päällä, joten jos jotain tuollaista laittaa niin ehkä kannattaisi voidella leipä jollakin vasta loppupuolella paistoa ja ripotella "maustetta" päälle.

Hyvä idea on myös se, että laittaa n. 1-2 dl vesikipon uunin pohjalle, saa kivan kuoren leipään (kiitos vaan vinkistä HeartAndSoul :)

Suklaakakkua

Taas suklaakakkua! Lupasin työkavereille palaveriin kakkua, joten tällaisen sitten eilen illalla leivoin. Oli tosi hyvää, kyllä kannattaa kokeilla! Ohjeen otin viimeisimmästä Ruoka-Pirkka-lehtisestä, joita K-ketjun myymälöissä on saatavilla mukaan otettaviksi. Pientä "hienosäätöä" tein, mutta aika orjallisesti ohjetta kuitenkin noudattelin.

Mehevä suklaa-kinuskikakku (n. 10-15 annosta)
Pohja:
150 g voita
3 dl (luomu)sokeria
3 (luomu)kananmunaa
4 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl (luomu)kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl (luomu)maitoa

Kostutus:
n. 1 dl mustaherukkamehua

Täyte:
1 pss (400g) hillomarjasekoitusta (pakaste)
 n. 1/4 dl vettä

Kuorrutus:
1 tlk (2 dl) kinuskikastiketta
n. 100 g tummaa suklaata (esim. taloussuklaata, minulla oli Pandan tummaa)

Koristeeksi:
Pähkinärouhetta, suklaarouhetta tms. (minulla tummaa ja valkoista suklaata rouhittuna)

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (irtopohja)vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneenä.

Tee täyte. Keitä sulanutta marjasekoitusta pussin ohjeen mukaan (+ vähän vettä, sekin mainitaan pussin kyljessä) muutama minuutti sekoitellen. Anna seoksen jäähtyä.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan (minä leikkasin vain kahtia). Kostuta pohjalevy n. 1/2 dl mustaherukkamehulla ja levitä päälle jäähtynyt hillo. Laita hillon päälle toinen osa kakusta ja kostuta myös se mustaherukkamehulla. Jos leikkaat kakkupohjan kolmeen osaan niin jaa hillo kahteen väliin ja kostuta kaikki kakkukerrokset. Jos on aikaa niin täytön jälkeen kannattaisi antaa kakun vetäytyä vaikka seuraavaan päivään pienen painon alla (esim. leikkuulauta tms.). Jos ei ole aikaa niin kakun voi kyllä kuorruttaa hetikin.

Kiehauta kuorrutusta varten kinuskikastike kattilassa. Kun kastike alkaa kiehua, nosta kattila liedeltä ja kaada paloiteltu suklaa sekaan. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos tasaista. Anna seoksen jäähtyä jonkin aikaa, että se alkaa pikkuisen jo jähmettyä (ei kuitenkaan liikaa, koska sitten se ei enää levity kauniisti kakun päälle) ja kaada sitten kakun päälle ja levittele niin että valuu myös reunoille. Jos haluat koristella reunat esim. suklaarouheella niin tämä pitää tehdä heti kuorrutuksen levittämisen jälkeen, koska kuorrutus kovettuu eikä koristeet sitten enää tartu.

Kakku säilyy hyvänä muutaman päivän ja vain paranee parin ensimmäisen päivän säilytyksessä.

keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Viimeinen ompelukurssi-ilta ennen Joulua

Tänään oli viimeinen ilta ompelukurssia tälle vuodelle. Vein opettajalle joululahjaksi joululeivän, samalla ohjeella leivoin mitä edellisen postauksen leivät oli tehty. Kiedoin leivän Lapuan Kankureiden joulunpunaiseen esiliinaan. Opettaja oli oikein iloinen ja huudahti: "Tämähän on vielä lämmin!" :) No, suoraan uunista sen toimitin, koska halusin että leipä on varmasti tuoretta ja hyvää.



Sain kurssilla jo aika monta iltaa ompelemani tunikan valmiiksi. Meinasi kyllä tulla lopussa kiire, nappien ompelu jäi kotitehtäväksi. Ompelin ne heti kotiin tultuani paikoilleen, ettei sitten jää tekemättä. Tässäpä kännykällä näpsäisty kuva vaatteesta. Tyytyväinen olen saavutukseeni, sillä aika hankala tapaus oli tuo kaulus ja nappilista, joista kuitenkin tuli tosi siistit. Kiitos hyvän opettajan :)



Toivottavasti lunta sataisi pian paljon lisää... lumipeite on ollut jo muutaman päivän maassa, mutta tänään oli uhkaavan lämmintä. Iltapäivällä alkoi kuitenkin muutamia lumihiutaleita tipahdella taivaalta, joten toivoa on :) Pakkaspäiviä toivottelen kaikille lukijoille!

maanantai 7. joulukuuta 2009

Joululeipä

Sain eilen illalla yllättävän virtapiikin ja aloin leipomaan joululeipää. Ohjeen nappasin kirjasta Kotilieden uusi leivontakirja. Kyseinen kirja on yksi suosikeistani, koska kaikki ohjeet mitä tuosta olen kokeillut ovat kyllä olleet hyviä (tosin on siellä paljon ohjeita joita en vielä ole kokeillut, joten yllätyksiä voi toki tulla vielä :)

Tämä leipä oli ainakin omaan makuuni juuri sellaista niinkuin joululeivän pitää ollakin. Hieman makeaa ja mausteista, mutta ei liikaa kuitenkaan. Oman pienen lisäyksen kirjaan verrattuna tein ja voitelin leivän paiston lopussa siirappi-kahvilla. Lisäksi tein vain puolikkaan annoksen, kirjassa ohje neljälle leivälle.

Tätä voisin jopa tehdä joululahjoiksi muutamille ystäville.


Joululeipä (2 kpl)
1/2 l (luomu)piimää
1 pss kuivahiivaa
vajaa 1/2 dl siirappia
1/2 rkl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolin siemeniä (tai 1 tl aniksen siemeniä tai 1/2 rkl kuminan siemeniä)
1 tl suolaa
3 dl (luomu)ruisjauhoja
n. 8 dl (luomu)vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja (itse käytin n. puolet (luomu)spelt-hiivaleipäjauhoja)
1/2 dl (luomu)auringonkukansiemeniä
1/2 dl kuivattuja (luomu)aprikooseja paloiteltuna (tai (luomu)rusinoita)
1-2 rkl rypsiöljyä

Yleiskoneella: Mittaa kaikki kuivat aineet taikinakulhoon (murskasin fenkolinsiemeniä hieman ennen taikinaan lisäämistä). Lisää koneen käydessä kädenlämpöinen piimä sekä siirappi ja lopuksi öljy. Vaivaa kimmoisa taikina. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. puoli tuntia.

Taikinan voit toki vaivata myös käsin tavalliseen tapaan lisäämällä kädenlämpöiseen nesteeseen mausteet ja jauhoja vähitellen lisäillen ja alustaen, kunnes taikina irtoaa käsistä ja on kimmoisaa. Tässä tapauksessa aprikoosin palaset (tai rusinat) kannattaa lisätä vasta loppuvaiheessa.

Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja kohota n. puoli tuntia. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia. Voit voidella paiston loppuvaiheessa siirappi-kahvi-seoksella, jolloin leipään tulee mukavan maukas kuori.

Viikon 49 liikuntasaldo

Viikko lähti kohtalaisesti liikkeelle, mutta tuli kaikenlaista muuta siinä sitten ja loppuviikko meni ilman mitään jumppia tai kuntosalilla käyntejä. Tosin pyörällä tuli ajettua, yleensäkin pyöräilen mahdollisimman paljon, työmatkat, kauppamatkat jne. Vain jos näyttää uhkaavan liukkaalta vaihdan menopeliksi auton. Toki joskus muutenkin, mutta tykkään ajaa pyörällä. Saa raitista ilmaa ja näkee vähän ympärilleen samalla. Ja onhan se myös ekoteko :)

Maanantai: BodyPump, BodyPilates ja BodyJam
Tiistai: Lepopäivä
Keskiviikko: Pikkujoulujumppa (yhdistelmä: BodyMove, BodyVive, BodyAttack ja BodyCombat) 35 min.
Torstai: Lepopäivä
Perjantai: Lepopäivä
Lauantai: Lepopäivä
Sunnutai: Lepopäivä

Eipä tämäkään viikko näytä parempaa suuntausta... pitäisi juosta asioilla ja tekisi mieli alkaa värkkäillä Joulua varten sitä sun tätä. Jotain lahjojakin vaikkapa. Toivottavasti nyt kuitenkin muutamaan jumppaankin tällä viikolla ehdin ja maltan lähteä :)

Reipasta viikon alkua kaikille!

perjantai 4. joulukuuta 2009

Paras possukastike

Tässpä postaus toissapäivän ruuasta. Pojaltani kyselin ruokakaupassa että mitäs tänään syötäisiin ja vastaus oli, että jotain jossa on lihaakin :) Ehdottelin ensin jauhelihasta jotain, mutta kun kissatkaan ei kuulemma jauhelihaa syö, niin miksi meidänkään pitäisi? Ostin siis porsaan sisäfileen ja päätin tehdä tätä possukastiketta, joka ainakin omasta mielestäni on erittäin hyvää. Tähän sopii vallan hyvin myös esim. maustamattomat porsaanlihasuikaleet. (Kuva ei varmastikaan ole erityisen houkuttava, mutta sen ei kannata antaa pelästyttää, tämä ON hyvää ja helppoa ja aika nopeaakin :)


Possukastike (4-5:lle)


(ainesten määrät on vähän arvauksia, kun en aina mittaile, mutta maistelemalla välillä selviää hyvin :)
1 porsaan sisäfile tai n. 400 g porsaanlihaa suikaleena
1 (luomu)sipuli
2 (suomalaista tai luomu) omenaa
2 rkl jyväistä (Dijon)sinappia
n. 2-3 rkl  (luomu)soijakastiketta
2 dl (luomu)ruokakermaa
n. 1/2 dl vettä
(suolaa, jos siltä tuntuu, itse en kokenut tarpeelliseksi)

Jos käytät possun sisäfilettä leikkaa se n. sentin paksuisiksi siivuiksi. Pilko sipuli pieniksi ja omenat kuutioiksi.

Ruskista ensin liha suurella pannulla. Lisää sipuli ja sekoittele vähän aikaa. Lisää sitten mausteet, sekoita vähän että mausteet sekoittuvat kaikkiin lihoihin ja lisää sitten kerma ja pikkuisen vettä (huuhdo kermapurkki :) Hauduta sen aikaa kuin perunoiden tai riisin kypsyminen kestää (itse hauduttelin 15-20 minuuttia).

Tarjoa täysjyväriisin tai vaikka peruna-bataattisoseen kanssa.

torstai 3. joulukuuta 2009

Savuporosydämiä ompelukurssin pikkujouluihin

Tänään vietetään meidän ompelukurssin pikkujouluja. En muista pitikö sinne viedä jotain tarjottavaa, mutta tekasinpa saaristolaisleivästä tällaisia sydämiä. Olisin toisaalta halunnut leipoa jotain ihan kunnolla, mutta aika on ollut kortilla tällä viikolla, enkä sitten ehtinytkään :(

Pohjana siis saaristolaisleipää ja päälle tein sekoituksen (luomu)turkkilaisesta jugurtista, savupororouheesta, paprikasta ja (luomu)purjosta. Mausteena ripaus mustapippuria. Savuporo on sen verran suolaista ettei päällyste kaipaa lisäsuolaa ollenkaan. Vielä mahtavampi makuyhdistelmä syntyisi graavi- ja savulohesta! :)



Mukavaa pikkujoulukautta kaikille lukijoille!

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Suklaa-kookosruudut

Tällaisia leivottiin pojan kanssa viikonloppuna samalla kun teimme feta-unikonsiemenkierteitä. Ohje on otettu DanSukkerin sivuilta. Oli ihan hyvää kakkua, kissakin olisi tätä halunnut :D Täytteen ja kakun paksuus riippuu käytetyn vuoan koosta. Leivinpelti on liian suuri tähän.


  Suklaa-kookosruudut (20 kpl)

Taikina:
3 (luomu)kananmunaa
2 1/2 dl (luomu)sokeria
2 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 1/2 rkl (luomu)kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
100 g voita

Kookostäyte:
75 g voita
3 dl (luomu)kookoshiutaleita
2 1/2 dl tomusokeria
2 (luomu)kananmunaa

Voitele ja jauhota pieni uunivuoka (20 x 30 cm).

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe ja lisää taikinaan. Kiehauta vesi ja rasva ja lisää suklaataikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 200 asteessa 20 minuuttia.

Sekoita kaikki täytteen ainekset kattilassa ja keitä sekoittaen sakeaksi seokseksi.

Ota vuoka uunista ja nosta uuninlämpö 225 asteeseen. Levitä kookostäyte suklaapohjan päälle ja paista uunin keskiosassa vielä 10 minuuttia, kunnes täyte on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä. Leikkaa kakku paloiksi. Kakun voi pakastaa.