Rapeat kookoskeksit

Teki mieli leipoa tänään, jotain hyvää ja jotain nopeaa. Jotain uutta myös, koska tykkään kokeilla uusia leivontaohjeita aina aika-ajoin. Siispä tuumasta toimeen, Maku-lehden arkistosta löytyi näiden rapeiden kookoskeksien ohje. Ohje on suora kopio sieltä, mutta laitanpa tähän nyt samalla muutaman vinkin pikkuleipien leipojille. Nämä voivat kuulostaa kokeneesta leipojasta hassuiltakin ohjeilta, mutta uudet leipurinalut voivat saada joitan vinkkejä kuitenkin :)
 

Rapeat kookoskeksit (24 kpl)
Taikina:
2 dl (luomu)kookoshiutaleita
1 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl (luomu)sokeria
1 rkl vaniljasokeria
100 g jääkaappikylmää voita tai margariinia
 
Leivontaan:
3/4 dl (luomu)kookoshiutaleita

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää rasva pieniksi paloiteltuna. Sekoita aineista kiinteä taikina (joko käsin nyppimällä tai koneella). Levitä kookoshiutaleet työpöydälle ja pyöritä taikinasta ø 3 cm:n tanko. Tanko on sitten helppo paloitella (tämä siis 24 osaan), kun jakaa sen ensin pienempiin osiin. Tosin eihän se aina näin tarkkaa ole, mutta näin saa ainakin suunnilleen tasakokoisia keksejä ja juuri sen määrän kuin ohjeessa sanotaan.


 Muotoile taikinapalat napeiksi, paina molemmat puolet kookoshiutaleisiin ja nosta napit leivinpaperoiduille pelleille. Monesti pikkuleivistä käsketään paistaa koekakku, koska tällaiset taikinat yleensä leviävät uunissa enemmän tai vähemmän. Minä (niinkuin varmaan moni muukin) hoidan homman niin, että laitan ensimmäiselle peltille taikinakakkaroita vähän väljemmästi, niin pikkuleivät eivät leviä yhteen ja seuraavien peltien kanssa jo sitten tietääkin miten isot välit pitää jättää pikkuleipien leviämiselle. Paista 175 asteessa noin  9-10 minuuttia. Ensimmäistä peltiä kannattaa vähän vahtia, koska pikkuleipien paistossa on usein minuutista kyse, onko leivonnainen raaka, kypsä vai kärähtänyt. Seuraavien peltien kanssa osaakin sitten jo ajoittaa homman tarkemmin (jonkinlainen munakello apuna on aivan loistava keksintö! Ei tarvitse koko aika kytätä kelloa eikä tarvitse koittaa muistella mihin aikaan sen leivonnaisen sinne uuniin nyt laittoikaan...).

Vedä keksit leivinpapereineen tasaiselle alustalle ja jäähdytä. Uunista otettaessa nämä kookoskeksit ovat pehmeitä eikä niitä voi siirtää petiltä muuta kuin juuri vetämällä koko leivinpaperi mukana, mutta kun keksit jäähtyvät hetken niin kovettuvat ihanan rapeiksi.

Jos tykkäät kookoksesta niin näitä ei ehkä kannata tehdä.. tai ei ainakaan näin surkean vähän kuin 24 kappaletta!

Lopuksi vielä vinkki noihin mittoihin, koska harvemmalla varmaan on mittaa keittiössä ja joskus pitäisi ainakin suunnilleen tietää minkä kokoiseksi se taikina pitää vaikka paloitella tai kaulita... esim. tuo 3 cm on oikein helppo: taivuta peukkua ja mittaa peukalosi kärjestä "mutkaan" saakka eli ensimmäisen nivelen kohtaan. No, ei se kaikilla ole sama, mutta minulla se on sen 3 cm ja sitä voi käyttää apuna :D Toinen hyvä mitta on kun venyttää peukalon ja etusormen kauaksi toisistaan ja mittaa välin (minulla n. 17 cm). Tämä mitta onkin vanhan ajan mittoja, vaaksa nimeltään ja ainakin itse käytän juuri leivonnassa apuna :)

Kommentit

  1. Paras ohje, hyviä tuli! Nam :) ja kiitos ekstraneuvoista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit