Leivontapäivä, osa2

Eilen siis näkkileivän leivonnan ja jumpan lisäksi tein ensimmäistä kertaa itse lihapiirakoita. Mikäs sen otollisempi hetki, kun pojalle tuli kaveri yökylään ja iltaa istui  vielä toinenkin kaveri. Lihiksiä tuli 16 kappaletta aika suurta lihapiirakkaa ja tuli samalla testatuksi että kolme teini-poikaa tuhoaa helposti 14 lihapiirakkaa parissa tunnissa :D

Nämä olivat kyllä aivan valtavan hyviä ainakin tuoreena. Itse söin kaksi heti paiston jälkeen ja pojat siis tuhosivat loput aika äkkiä, joten nähtäväksi jää miltä nämä maistuisivat seuraavana päivänä. Luultavasti kävisi kuten munkkienkin kanssa, seuraavana päivänä paistorasvan maku alkaa jotenkin tulla liikaa esille. Tällaiset rasvakattilassa paistettavat ruuat ovatkin aina lähinnä heti syötävää ruokaa, jotka ovat parhaimmillaan heti paiston jälkeen, vielä lämpiminä. Äitini tosin on näitä tehnyt hyvällä menestyksellä myös pakastimeen, joten jos nämä pakastaisi heti jäähdyttyä niin voisivat sulatettuina ja lämmitettyinä olla vielä aivan hyvää syötävää.

Ohjeen nappasin Pastanjauhanta-blogista. Kiitos vain heille mainiosta ohjeesta :)




Lihapiirakat (16 kpl)

Taikina:
6 dl (luomu)maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 rkl (luomu)rypsiöljyä
2 rkl (luomu)sokeria
1 rkl suolaa
n. 14 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja

Täyte:
1 1/2 dl (luomu)pitkäjyväistä täysjyväriisiä (vettä ja suolaa keittämiseen)
2 (luomu)sipulia
(2 rkl öljyä)
400 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl viinietikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl (luomu)sokeria
1/2 tl maustepippuria rouhittuna
n. 1/2 tl valkopippuria rouhittuna

Paistamiseen:
n. 2 l (rypsi)öljyä

Tein taikinan taas yleiskoneella, mutta sen voi vaivata käsinkin (lämpimään nesteeseen lisäillään vähitellen kuivat aineet + öljy ja alustetaan taikina kimmoisaksi). Konetaikina siis näin: lähes kaikki jauhot mitataan yleiskoneen kulhoon kera suolan, sokerin ja kuivahiivan. Käynnistetään kone ja lisätään lämmin neste + öljy. Lopuksi lisäillään jauhoja tarpeen mukaan, että taikinasta alkaa vähitellen muodostua sopivan kimmoisa (alkaa irrota taikinakulhon reunoista). Jätä taikina kohoamaan (30 min.-60 min.) ja tee sillä välin täyte.

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi ja kaada vesi pois (minulla oli täysjyväriisiä, joten keittämiseen meni aikaa 40 minuuttia). Kuullota pilkottua sipulia paistinpannussa (voit lisätä tilkan öljyä, itse en laittanut) ja lisää sitten jauheliha. Ruskista ja lisää lopussa mausteet. Lisää myös keitetty riisi ja sekoita massa tasaiseksi. Maista tässä vaiheessa, mausta tarvittaessa lisää. Anna jäähtyä jonkin aikaa (itselläni täyte oli vielä hieman lämmintä kun täytin lihiksiä, muttei se haitannut yhtään).

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina kahtia. Jaa kumpikin pala kahdeksaan osaan ja pyörittele palloiksi. Kaulitse taikinapallot halkaisijaltaan n. 15 cm pyöreiksi pohjiksi ja laita jokaiselle reilusti täytettä (täytettä oli juuri sopivasti kun laitoin kaksi kukkura-ruokalusikallista jokaiselle piirakkapohjalle). Taita pohjat puolikuun muotoon ja litistele reunat hyvin kiinni.



Kohota piirakoita ennen paistoa n. puoli tuntia (tämä aika ei ole niin kovin tarkkaa, ei kannata huolestua jos osa piirakoista kohoaa vähemmän aikaa ja osa taas joutuu odottelemaan hiukan kauemminkin).

Kuumenna öljy paistoastiassa n. 180 asteiseksi. Itse käytän tässä hommassa aina valurautaista wok-pannua. Se on hyvä ensinnäkin muotonsa vuoksi, mahtuu enemmän paistettavia kerralla paistumaan ja lisäksi valurauta pitää lämpöä paljon paremmin kuin esimerkiksi teräskattila). En ole lämpömittaria käyttänyt, mutta öljyn lämpötila on aika helppo arvioida ilmankin. Rasva on sopivan kuumaa kun pieni taikinapallo tai vaalea leipäpalanen alkaa heti öljyyn laitettuna poreilla ja ruskistuu kullanruskeaksi minuutissa. Jos öljy alkaa savuta on se liian kuumaa ja kannattaa heti vähentää lämpöä ettei rasva syty palamaan. Kattilankansi kannattaa pitää sen vuoksi aina lähistöllä! Kannattaa myös varoa ettei vettä pääse roiskahtamaan kuumaan öljyyn, koska silloin kuuma öljy alkaa roiskua vaarallisesti ympäriinsä!

Laske varovasti lihapiirakat paistumaan kuumaan öljyyn, 1-3 piirakkaa kerrallaan (riippuu astian koosta). Paista piirakoita n. 2 minuuttia per puoli (kunnes väri on ruskea) ja nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Syö tuoreina tai pakasta.

Nämä olivat kyllä niin maukkaita, että elleivät olisi aika rasvaisia niin tulisi varmaan tehtyä useamminkin.

Käytetyn öljyn voi käyttää uudelleen, kun sen kaataa pulloon ja laittaa jääkaappiin ja käyttää kohtuullisen ajan kuluessa (säilynee pari-kolme kuukautta?). Kattilan pohjalle kertynyt sakka kannattaa kaataa kompostiastiaan. Missään tapauksessa öljyä ei kannata kaataa viemäriin, koska se voi tukkeuttaa putket.




Kommentit

  1. Minä olen parikin kertaa tehnyt näitä lihapiirakoita, mutta ei niistä koskaan tule yhtä hyviä kuin äidin tekemistä. Puuttuu varmaan se vuosien kokemus. Osa piirakoista joutui "vähän" odottamaan kun oli kaikenlaista hässäkkää. Kuori sitten meni rikki, kun sitä kattilaan töytyytin ja lopputulos oli aika räjähtäneen näköinen =) Ehkä vielä rumempaa jälkeä kuin se jouluhalko...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi sisko! Joo, jos kuori hajoaa niin tulee varmasti rumaa jälkeä! :D Äidin tekeleitä ei mikään voita, mutta aika lähelle nämä pääsi. Olisi helposti mennyt enempikin omaan massuun, onneksi oli useampi poika syömässä tekeleitä niin välttyi itse liialta mättämiseltä :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit