Rusinaleipä ja Valkosipulinen yrtti-perunaleipä

Sainpa joululeipäpostaukseni kommenteihin HeartAndSoul blogin kirjoittajalta pari todella hyvältä kuulostavaa leipäohjetta. Pakkohan noita oli kokeilla ja tulipas aivan valtavan hyvät leivät! Kiitos paljon ohjeistasi, näitä teen toistekin! :) Tämä on yksi näitä bloggaamisen hyviä puolia, saa uusia virikkeitä, ideoita ja ohjeita.Rusinaleipä (1 leipä)
 3 dl (luomu) piimää
2 rkl rypsiöljyä
2 rks siirappia
1 tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl (luomu)kaardemummaa
5 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 1/2 dl (luomu)vehnäleseitä
2 tl kuivahiivaa
1 1/2 dl (luomu)rusinoita

Tein taikinan yleiskoneella: Kaikki kuivat aineet, rusinat ja mausteet koneen kulhoon, kone päälle ja sitten kaadoin sekaan kädenlämpöisen piimän ja siirapin ja öljyn. Annoin koneen käydä kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin (5-10 minuuttia). Kohotus n. puoli tuntia jonka jälkeen leivoin pyöreäksi leiväksi ja kohotin vielä n. puoli tuntia. Leivän voi voidella ja koristella halutessaan. Minä voitelin tällä kertaa ruokaöljyllä ja ripottelin vehnäleseitä päälle. Muutama viilto vielä leivän pintaan ja paisto uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.


Valkosipulinen yrtti-perunaleipä (1 leipä)
3 dl (luomu)maitoa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 tl (kotimaista)valkosipulijauhetta
2-3 tl provencen yrttejä (minulla ei ollut, korvasin oregano, basilika, rosmariini, meirami, salvia-sekoituksella)
1/2 dl perunamuusijauhetta
5 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa

Tein taikinan samalla tavalla kuin tuon rusinaleivänkin. Ei tarvinnut edes välissä pestä taikinakulhoa, siirsin vaan taikinapallon kohoamaan toiseen kulhoon ja jatkoin uuden taikinan kanssa. Eli kaikki kuivat aineet ja mausteet koneen kulhoon, kone päälle ja sitten kaadoin sekaan kädenlämpöisen maidon ja siirapin sekä öljyn. Annoin koneen käydä kunnes taikinasta tuli pallo. Kohotus n. puoli tuntia jonka jälkeen leivoin pyöreäksi leiväksi ja kohotus n. puoli tuntia.  Tämän leivän voitelin myös ruokaöljyllä ja ripottelin valkosipulirouhetta päälle. Paisto uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.

Tässä meinasi tuo valkosipulirouhe vähän tummua liikaa tuossa päällä, joten jos jotain tuollaista laittaa niin ehkä kannattaisi voidella leipä jollakin vasta loppupuolella paistoa ja ripotella "maustetta" päälle.

Hyvä idea on myös se, että laittaa n. 1-2 dl vesikipon uunin pohjalle, saa kivan kuoren leipään (kiitos vaan vinkistä HeartAndSoul :)

Kommentit

  1. Vastavierailulla blogissasi, täältähän löytyy vaikka mitä mielenkiintoista. Ja tätä valkosipulista leipäihanuutta täytyy kyllä kokeilla, näyttää todella herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Hei Sanna, kiitos kommentistasi ja kiva kun tulit vierailemaan. Mukava jos olet löytänyt kiinnostavia juttuja ja tuota leipää kannattaa kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit