Leivontapäivä, osa 1

Eilen oli oikein reipas päivä. Kävin pyöräilemässä asioilla (pyöräilymatkaa kertyi kaikkiaan n. 12 km). Pyöräilysää oli aivan loistava! Pakkasta muutama aste, sää kohtuullisen selkeä. Mietin siinä pyöräillessäni kuinka paljon tykkäänkään talvipyöräilystä. Pidän siitä enemmän kuin talviautoilusta, koska auto on aina siellä lumikinoksessa ja kylmä. Lisäksi pyörällä ehtii katsoa ympärilleen, mikä nautinto ajella raittiissa talvisäässä ja ihailla ohi vilistäviä maisemia. Onhan siinä tietysti se liukastumis-vaara, mutta kun on lunta niin se ei niin paljon haittaa. Ja niillä pääkalloliukkailla voi sitten ajella autollakin :)

Lisäksi innostuin leipomaan näkkileipää, kiitos siskoni, jolta sain joululahjaksi mm. itsetehtyä näkkileipää. Oli hyvää, kiitos vaan! :) Ja kyllä, tykkään näkkäristä, melkein enempi kuin mistään muusta. Tämän ohjeen otin uusimmasta Maku-lehdestä. Tästä tulikin niin iso satsi, että riitti vierasviemisiksi kyläpaikkaankin.

Lisäksi ehdin viettää muutaman tunnin kuntosalilla jumppaamassa. Siitä enempi sitten viikkoyhteenvedossa.Jumpan jälkeen ilta jatkui vielä leipomisella, mutta teen siitä toisen postauksen sitten :)


Ihana näkkileipä (16 kpl)
Taikinaan:
1 rkl anista
1 rkl fenkolinsiemeniä
1/2 pss kuivahiivaa
5 dl vettä
2 rkl hunajaa
vajaa 1 tl suolaa
n. 4 dl (luomu)ruisjauhoja
n. 6 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
3 (luomu)munanvalkuaista
3 rkl vettä
Koristeluun:
1 dl (luomu)sessaminsiemeniä
n. 3 rkl kuivattua rosmariinia

Murskaa aniksen ja fenkolinsiemeniä hieman huhmareessa. Mittaa kuivat aineet yleiskoneen kulhoon, kone käyntiin ja lisää n. 40 asteinen vesi ja hunaja. Vaivaa taikinasta kimmoisa. Älä lisää liikaa jauhoja, taikina saa olla pehmeä, muttei kuitenkaan tarttuva, koska muuten kaulinta on mahdotonta. Taikinan voi vaivata myös perinteisesti käsin, aivan kuten pulla- tai sämpylätaikina tehdään.

Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele pieniksi palloiksi. Jätä kohoamaan n. puoleksi tunniksi.

Paahda sillä välin seesaminsiemeniä ja rosmariinia kuumalla, kuivlla paistinpannulla vähän aikaa, kunnes siemenet alkaa saada vähän väriä. Varo polttamasta.

Kaulitse kohonneet taikinapallot ohuiksi levyiksi. Käytä reilusti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni. Siisti ylimääräiset jauhot näkkileivän päältä pois pullasudilla, koska jauho palaa helposti kuumassa uunissa. Näkkileivän alapuolen saa sudittua esim. kieputtamalla näkkileipää kaulimen ympärille ja sutimalla samalla jauhoja pois. Toinen konsti on sutia ensin näkkileivän yläpuoli ja sitten vaan reilusti nostaa kaulittu levy kämmenelle (ainakin minulla levy kesti hyvin tämän operaation repeilemättä pahasti) ja kiepsauttamalla toisin päin puhtaalle pöydälle, jonka jälkeen alapuoli oli helppo sutia puhtaaksi.



Nostele leivät leivinpaperin päälle leivinpeltille (1-2 leipää yhdelle peltille). Pistele näkkileivät haarukalla ja voitele munanvalkuais-vesiseoksella. Ripottele pinnalle seesaminsiemen-rosmariiniseosta.

 Paista 250 asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Leipiä voi kaulita ensin muutaman valmiiksi ja sitten paiston aikana loput, sitä mukaa kun edellisiä paistuu. Vaihda leivinpaperia välillä, jos se tummuu liikaa.

Itse kyllä tykkäsin näistä näkkärin ystävänä, tosin ensi kerralla voisin vaihtaa rosmariinin joksikin toiseksi mausteeksi tai jättää kokonaan pois.

Kommentit

Suositut tekstit