Hirveä

Onnistuin ostamaan työkaveriltani 9 kg hirvenvasan lihaa ja tänään päätyi ensimmäinen erä pataan. En ole oikein perinteisen liharuuan ystävä, mutta joskus tällainenkin ruoka on oikein mukavaa vaihtelua. Pata oli tosi hyvää, poika sanoi jo kattilaan kuikkiessaan että tuoksuupa hyvältä :)


Hirvipaisti (n. 5:lle)
400 g porsaan palapaistia
n. 700g - 1 kg hirven lihaa paloina (minulla oli paistia, mutta luinenkin liha käy varmasti)
1 suuri (luomu)sipuli suurehkoina paloina
2 (luomu)porkkanaa viipaleina
1 (luomu)valkosipulinkynsi
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua rosmariinia
1/4 dl balsamicoa
vettä
2-3 rkl karkeita vehnäjauhoja suurustamiseen

Kuori ja pilko porkkanat ja sipuli. Sipuli saa olla aika isoina siivuina, koska pataa kypsennetään sen verran pitkään että suuremmatkaan sipulinpalat eivät haittaa. Kuori valkosipulinkynsi litistämällä, esim. painamalla keittiöveitsen terän leveällä reunalla, jolloin kuori irtoaa. Kynttä ei tarvitse silputa sen enempää.

Laita paloitellut lihat ja vesi kattilaan. Vettä saa olla sen verran että lihat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto päältä. Lisää tämän jälkeen pataan kaikki muut aineet, paitsi vehnäjauhot. Lisää vettä jos tarvitsee, sitä tulee olla sen verran että kaikki ainekset on juuri ja juuri veden peitossa. Keittele kannen alla lihan laadusta riippuen 1-2 tuntia. Keittämisen loppuvaiheessa voit suurustaa liemen sekoittamalla vähästä vedestä ja karkeasta vehnäjauhosta suuruksen ja kaatamalla kattilaan hyvin sekoitellen. Suuruksen jälkeen pataa pitää keitellä vielä n. 10 minuuttia että jauhot kypsyvät.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Meillä lisukkeina oli vain porkkanaraastetta ja lantturaastetta höystettynä rusinoilla. Heh, olen aina hämmästellyt miksi joskus lounaspaikkojen raastesalaatteihin on laitettu rusinoita. No, raastoin lantun ja huomasin että se oli aika kitkerän makuinen. Kun mietin millä sen raasteen saisi syömäkelpoiseksi niin tuli mieleen tuo rusina-lisäys. Mutta tiedoksi kaikille: sen jälkeen raaste maistui väkevältä lantturaasteelta johon on sotkettu rusinoita sekaan.

Mitä voisi siis tehdä lantturaasteelle jota ei halua syödä? No, teinpä sämpylätaikinan ja kippasin sekaan sekä aamulta jääneen spelt-puuron tähteet sekä rusinaiset lantturaasteet. Mietin kyllä siinä vaiheessa että tuleekohan sämpylöistä nyt sitten syömäkevottomia kuten siitä raasteesta, mutta yllätys, yllätys, sämpylät olivatkin hyviä! Maistuivat hennosti lantulta, mutta ei mitenkään hallitsevasti. Onnistunut kokeilu siis loppujen lopuksi :)

Kommentit

Suositut tekstit