Sämpylät

Meillä tehdään sämpylöitä tai leipää aika usein, eli syömme omatekoista "vaaleaa" leipää useammin kuin kaupan vaaleaa. Pääsääntöisesti syömämme leipä on ruista, mutta joskus vaan on pakko saada tuoretta (=suoraan uunista) leipää tai kun leipä loppuu, on tartuttava jauhopussiin.

Sämpylätaikinalle käytän erittäin harvoin mitään ohjetta, vaan toimin tyylillä kaikkea mitä sattuu löytymään ja mitä milloinkin mieli tekee sinne taikinaan laittaa. Kerroinkin jo yhdessä aikaisemmassa postauksessa lantturaasteen päätymisestä taikinaan ja eilen taikinaan meni perunamuusia :) Voisin jatkossa koittaa yrittää mittailla ainemääriä niin voisin tehdä jonkun sämpyläohje-postauksenkin tässä lähitulevaisuudessa.


Sämpylöiden ulkonäkökin on joskus mitä sattuu... joskus haluaa tehdä oikein sieviä ja ripotella päälle siemeniä tai hiutaleita koristeeksi, mutta eilen tyyli oli mahdollisimman nopeasti valmista, joten tuloksena oli tällaisia luovalla tyylillä toteutettuja möykkyjä.

Kommentit

 1. Meilläkin tuoksuu just uunista otettu sämpylä. Itsekkään en käytä mitään ohjetta. 5dl vettä, kuivahiivaa, suolaa, oljyä ja pikkasen sokeria tai hunajaa. Siihen sitten lisäilen mitä sattuu. Yritän kyllä laittaa enempi ruisjauhoja, leseitä, hiutaleita ja täysjyväjauhoja. Vain pikkasen sekaan sämpyläjauhoja. Ja yleensä jätän taikinan niin pehmeäksi että vain nostelen lusikalla möykkyjä pellille. Melko laiska kokki siis ole, tai sitten en vain jaksa liata käsiä, kun taikinankin teen koneella... Mutta hyvältä ne maistuu aina.

  VastaaPoista
 2. Olisipa minullakin sämpylöitä!! (Näytän juuri teille molemmille kateellisena alahampaitani! ;) ).

  Tämä varmaan tuttu aine molemmille mutta jos haluaa jauhoja hieman "jatkaa" terveellisempään suuntaan niin sekaan perunakuitua. Sopivasti kun käyttää niin ei sitä edes huomaa. :)
  http://www.arla.fi/appl/ED/ED007FIN/ED007D02.NSF/0/5BFE9E8E091D28F5C225706F003E7C2C?openDocument

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteistanne Suvi ja HeartAndSoul.

  Suvi: sun ohje kuulostaa tosi pajon samalta kuin minun :) Tosin itse kyllä laitan ihan valkoisia vehnäjauhojakin, yleensä n. puolet jauhoista on sitä ja kaikkea muuta sitten loput.

  HeartAndSoul: Eikun leipomaan vain! :) Käytän itse lähes joka sämpylätaikinassa juuri tuota perunakuitua juuri sen suuren kuitumäärän vuoksi (olikohan jotain 70%). Sattui vaan juuri loppumaan enkä ole muistanut ostaa lisää, siksi nyt pitänyt pari kertaa tehdä sämpylät ilman :(

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit