Saaristolaisleipä

Lauantai oli mukava päivä. Siivoilin kaappeja ja vähän muutenkin kotia ja tein ruokaa, montaa sorttia tulikin tehtyä sitten kerralla. Ehdin myös jumppaan ja kuntosalille sekä näin rakasta ystävääni. Sain jopa muutamat jouluvalot keittiöön (toinen näkyykin epäselvässä kuvassa alla).

Marinoin kassleria ja siitä tuli kyllä hyvää. Vaikkakin olin kyllä pettynyt kassler-lihan laatuun, siinä oli lihan sisällä ikävästi läskiä, jotka poikakin jätti lautasenreunalle. Jatkossa pitää koittaa löytää vaikkapa sitä porsaan ulkofilettä, se on hyvää lihaa ainakin uunissa hauduttamiseen. Siihenkin vaan tupataan nykyisin laittamaan usein suolaa, enkä sellaista lihaa suostu ostamaan, niinkuin en marinoitujakaan. Lisäksi tein hirvenlihapullia ja saaristolaisleipää. Aivan taivaallisen hyvää tuli tuosta leivästä... harmillista, koska sitäpä tulee sitten syötyä vähän liikaakin.

Alkuperäinen ohje löytyy monestakin blogista, omiin suosikkeihini kuuluu oululaispariskunnan blogi Pastanjauhantaa. Tein tätä leipää viime vuonna joululahjoiksikin ja kaikki tykkäsivät. 


Saaristolaisleipä (2 leipää)

1 l (luomu)piimää (+ 1 dl vettä)
3 dl kaljamaltaita
3 dl siirappia
3 dl (luomu)vehnäleseitä
3 dl (luomu)ruisjauhoja
2 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa 
10 dl (luomu)vehnäjauhoja

Sekoita kaljamaltaat ja siirappi piimän joukkoon ja anna turvota jonkin aikaa. Jos turvotat maltaita useamman tunnin niin sitten kannattaa laittaa hieman vettä lisäksi, koska maltaat imevät itseensä aika lailla nestettä. Turvottamisen voi hyvin jättää tekemättäkin, mutta leivästä tulee näin hiukan mehevämpää.

Lisää nesteeseen kaikki loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, kunhan kaikki jauhot vain sekoittuvat hyvin. Taikina jää aika löysäksi. Kaada taikina voideltuihin leipävuokiin kohoamaan. Kohota n. 2 tuntia ja paista tämän jälkeen 175 asteisen uunin alatasolla 2 tuntia. Voitele leipien pinta paiston loppuvaiheessa pari kertaa siirappivedellä.

Kääri leivät folioon ja anna tekeytyä viileässä ainakin pari päivää. Leipä vain paranee vanhetessaan. Meidän perheessä menee kyllä aivan uunituoreenakin ;)

Minulla oli tässä kaksi 1,2 litraista leipävuokaa ja reunat alkoivat valua uunissa vuokien reunoista yli. Muistin tässä vaiheessa että tein viime vuonna 1,5 kertaisena tuon leipäannoksen ja käytin lisäksi yhtä vähän suurempaa leipävuokaa, jolloin taikinaa oli juuri sopiva määrä. Hyvä nyrkkisääntö on että taikina kohoaa melkein kaksinkertaiseksi.

Kommentit

Suositut tekstit