keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Omenapiiraat (munaton)

Pojallani alkaa huomenna lukion koeviikko. Lukeminen taisi alkaa tuntua rankalta jossain vaiheessa, koska poikani tuli ehdottamaan, että voitaisi leipoa yhdessä jotain. Kananmunat olivat loppuneet ja jauhotkin aika vähissä, mutta löytyipäs omenapiirasten ohje, johon ei tarvinnut kananmunia. Tästä saa helposti myös maidottoman ja jopa gluteenittoman version käyttämällä maidotonta marganiinia ja gluteenitonta jauhoseosta. Ohje kopsattu Kotilieden resepteistä. Alla oma versioni.

 Omenapiiraat (14-15 kpl)

Taikina:
2 aika suurta keitettyä (luomu) perunaa
200 g (luomu) voita
1 dl (luomu) ruokokidesokeria (tai tavallista)
4 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

Täyte:
2-3 dl (luomu) omenahilloa

Pinnalle:
50 g (luomu) voita
1 dl (luomu) ruokokidesokeria (tai tavallista)
1 dl (luomu) vehnäjauhoja (itse käytin gluteenitonta jauhoseosta)
1 dl (luomu) mantelijauhoa

Vuokiin:
voita, korppujauhoja

Tee taikina:
Raasta kypsät, kylmät ja kuoritut perunat hienoksi raasteeksi.

Mittaa kaikki taikinan aineet taikinakulhoon, kuutioi sekaan voi. Nypi seos tasaiseksi seokseksi.

Painele taikina voideltujen ja korppujauhotettujen (käytä gluteenitonta korppujauhoa, mikäli leivot gluteenittomia piiraita) tartelettivuokien pohjalle ja reunoille. Voit tehdä myös suuren piirakan tavallisessa piirakkavuoassa.

Levitä taikinan päälle kerros omenahilloa. Myös muunlaiset hillot käyvät.  

Tee päällinen:
Mittaa kaikki päällisen  aineet taikinakulhoon ja nypi tasaiseksi massaksi. Ripottele päällisen ainekset omenahillon päälle pieninä muruina. Päällinen tasoittuu ja leviää uunissa.

Paista 200 asteisen uunin keskitasoa hieman alemmalla tasolla 20 minuuttia. Mikäli teet yhden suuren piiraan, paista hieman pidemmän aikaa (n. 10 minuuttia pidempän?).

Jäähdytä piiraita hieman ja irroita varovasti vuoista. Osan piiraista voit pakastaa, kunhan ovat ensin jäähtyneet.


Jos teet gluteenittomia piiraita, käytä taikinassa ja päällisessä vehnäjauhojen sijasta gluteenitonta jauhoseosta. Korppujauhoissa kannattaa myös muistaa käyttää gluteenitonta versiota.

Maidottoman tästä saa korvaamalla voin maidottomalla margariinilla.





























Kolme vuokaleipää

Jääkaapissa oli purkillinen piimää, joka piti saada kulutettua jotenkin. Helpoin tapa oli tietenkin leipoa leipää. Näihin leipiin sain inspiraatiota kirjasta Taivaallista leipää. Alkuperäisessä ohjeessa kohotusaineena käytettiin soodaa, mutta itse halusin tehdä hiivalla kohotettua leipää, joten ohjetta piti hieman muutella. Hyvää perusleipää tästä kuitenkin valmistui ja peräti kolme kappaletta.

Kolme vuokaleipää

Taikina:
1 l (luomu) piimää
2 pss kuivahiivaa
1 rkl (ruusu) suolaa
1/2 dl (luomu) kylmäpuristettua rypsiöljyä 
1 dl (luomu) vehnäleseitä
1 dl (luomu) pellavansiemeniä
1 dl (luomu) auringonkukansiemeniä
1 dl vaaleaa siirappia
4 dl (luomu) speltrouhetta
3 dl (luomu) ruisjauhoja 
n. 12 dl (luomu) vehnäjauhoja

Vuokaan:
öljyä
(siemeniä, esim. unikonsiemeniä)


Tein taikinan yleiskoneella eli mittasin kaikki kuivat aineet taikinakulhoon, paitsi vehnäjauhoista noin 3/4 jauhomäärästä. Tämän jälkeen käynnistin koneen ja kaadoin vähitellen sekaan kädenlämpöisen piimän, siirapin ja öljyn. Lisää koneen käydessä loput jauhot vähitellen  ja anna koneen käydä keskinopeudella 5-10 minuuttia. Tämä taikina saa jäädä aika löysäksi, koskapa taikinaa ei tarvitse sen kummemmin leipoa ja paisto tapahtuu leipävuoissa.

Voitele kolme n. 1 1/2 litran vetoista leipävuokaa ja "jauhota" esim. unikonsiemenillä. Jauhotus ei kuitenkaan ole pakollista, kunhan vuoat on vain hyvin voideltu. Kaada taikina vuokiin ja jätä reilusti kohoamisvaraa. Taputtele taikina jauhoisilla käsillä tasaiseksi, muista myös nurkat.

Vuokaleivät ennen kohotusta.

Kohonneet leivät menossa uuniin.

Kohota 30-60 minuuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista kohonneita leipiä uunin keskitasossa n. 40 minuuttia.


Leivät kohosivat vielä uunissa aika paljon.

Kumoa paistuneet leivät vuoista ja jäähdytä. Pakkaa jäähtyneet leivät pusseihin ja pakasta, mikäli et syö parin päivän kuluessa.

maanantai 28. maaliskuuta 2011

Puolukka-mysliä

Vähän aikaa sitten Lezzie teki mysliä, jossa oli puolukkahilloa. Innostuin ideasta tosi paljon ja tänään päätin sitten käydä kurkkaamassa kellarissa, olisiko siellä vielä puolukkahilllopurnukoita. Olihan siellä parikin ja samalla huomasin, että taloyhtiö oli päättänyt sammuttaa kellarin jäähdytyksen! Tästä ei tietenkään ollut tullut minkäänlaista ilmoitusta, "kiva" juttu. Siispä keräilin muutaman mehupullon, ne pari puolukkahillopurnukkaa sekä pari omenahillopurkkia mukaani. Ne toivottavasti säilyvät nyt parvekkeella pari päivää, kunnes jääkaappi on sen verran tyhjentynyt, että mahtuvat sitten sinne.

Mutta siis se mysli... tuli tosi hyvää, kannattaa kokeilla. Tämä oli reilusti makeampaa kuin aikaisemmin tekemäni mysli, mutta ei ollut vielä liian makeaa kuitenkaan. Tätä mysliä paistaessa tuli aivan ihana tuoksu! Sellainen vanhan ajan ruis-puolukkapuuron tuoksu.

Puolukka-Mysli
  
n. 5 dl  erilaisia (luomu) hiutaleita (minulla oli neljänviljan-, leseinen kaura- sekä spelt-hiutaleita)
1/2 dl (luomu) auringonkukansiemeniä
1/4 dl (luomu) pellavansiemeniä
1/2 dl (luomu) kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä
1/2 dl (luomu) agavesiirappia
n. 1/2 dl (luomu) hasselpähkinöitä rouhittuna isoiksi paloiksi (noin puolikkaiksi)
1 1/2 - 2 dl sokeroitua (äidin keittämää) puolukkahilloa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja levitä leivinpeltille ohueksi kerrokseksi. Paista 175 asteisen uunin keskiosassa n. 25 minuuttia. Kääntele pari-kolme kertaa paiston aikana, että seos paistuu tasaisesti. Loppuvaiheessa kannattaa olla tarkempi, ettei mysli pääse palamaan.

Anna seoksen jäähtyä ja kaada sitten kannelliseen purkkiin odottamaan käyttöä.

Nauti maustamattoman (luomu) jugurtin kanssa ilta-, aamu tai välipalaksi.


Nyt pitäisi miettiä mitä tehdä siitä kellarista pelastuneesta omenahilloista (oli pakko maistaa sitä hilloa, eikä maussa ainakaan ollut mitään vikaa joten kaipa se on vielä syömäkelpoista :). Olisiko teillä lukijoilla hyviä vinkkejä tai ideoita? 

Loput puolukkahillot menee helposti muutamassa myslierässä, sekä vaikkapa verilettujen lisukkeena (näitä on pakko tehdä taas lähiaikoina). Viikonloppuna voisi myös tehdä sitä ihanaa ruispuolukkapuuroa...


Viikon 12/2011 liikunta


Ihan kiva viikko, vaikka pyöräily on ollut tällä viikolla aika hikistä hommaa. Ei siksi, että olisin ajellut niin kovaa vauhtia, vaan sen vuoksi, että on pitänyt ajaa  todella varovasti, koska tiet ovat olleet paikoin peilijäällä, paikoin sohjoa ja loppuviikosta jäistä möykkelikköä. Mutta uskon vakaasti, että pahimmat kelit ovat jo ohi.

Tiistain ratsastus oli harmillisesti peruttu sairastelujen vuoksi. Tämä oli erityisen iso vahinko sen vuoksi, että tällä viikolla olen tiistaina reissussa, enkä pääse silloinkaan ratsastustunnille. Toivottavasti loppukeväästä ei tule sitten tämän enempää poissaoloja.

Urheilut painottuvat nyt sitten aika paljon viikonlopuille opiskelujen vuoksi. Mutta ei pidä valittaa, opiskelu on tosi mielenkiintoista ja tykkään kyllä kovasti.

Tässäpä vielä yhteenvetoa kuluneesta viikosta:

Maanantai: BodyJam 60 min.
Tiistai: Lepopäivä 1
Keskiviikko: Jooga-Pilates 60 min.
Torstai: Lepopäivä 2 (ompelukurssi-ilta)
Perjantai: Kahvakuula 45 min.
Lauantai: IntervalliTRIO (BodyVive 30 min+Balletone 30 min.+BodyMove 30 min.) + BodyBalance 60 min. + Afropowerdance 30 min.
Sunnuntai: Kahvakuula 45 min.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Luomulihaa


Tänään saatiin pieni erää luomu-Highlanderin lihaa Ouluun toimitettuna. Itse ostin n. kahden kilon palan sisäpaistia sekä samankokoisen lapa-paistin. Kyseessä on siis nautaeläin, mutta liha on maultaan ja rakenteeltaan kuulemma jotain biisonin ja hirven välimaastosta. Highlanderin lihassa on enemmän proteiineja ja rautaa kuin naudan lihassa, mutta vähemmän kolesterolia ja rasvaa.


 Lisäksi ostin yhden kokeilu-purkillisen "uunituoretta" säilykelihaa, joka syötiinkin sitten saman tien... eikun liha siivuiksi ja leivän päälle. Oli kyllä hyvää.


Tuore liha säilyy jääkaapissa 3-4 viikkoa, mutta pakastan osan kuitenkin. Nyt innolla miettimään mitä kaikkea hyvää tuosta lihasta saisikaan.

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Kuinka leivotaan vaaleaa leipää?

Juttelin eilen erään ystäväni kanssa. Hän harmitteli sitä, että vaaleaa luomu-leipää saa niin vähän ja kun suurimpaan osaan leivistäkin laitetaan nykyisin kaikenlaisia lisäaineita. Sanoin hänelle, että tee ihmeessä itse, kun hänellä on jopa leivinuuni! Mutta pitäisi kuulemma löytää ensin joku hyvä leipäohje. Päätin postata jonkinlaisen yleisen ohjeen, jos tästä olisi sitten apua muillekin. Leivän teko on sellaista puuhaa, joka antaa paljon anteeksi. Ei tarvitse olla niin tarkka kuin ihan muutaman asian kanssa. Muuten hommaa voi tehdä aika rennolla otteella.


Vaaleaa leipää meillä tehdään aika usein. Ruisleipää syömme suurimmaksi osaksi, mutta joskus on kiva syödä vaaleampaa leipää ja se tehdään aina itse. Jos et ole paljoa leiponut ja tuntuu että leivän tekeminen on hankalaa niin kannattaa kyllä kokeilla. Homma on yllättävän helppoa ja nopeaa, ei ollenkaan monimutkaista. Mitään tiukkoja sääntöjä ei ole ja hommaa voi tehdä niin monella eri tavalla ja lopputulos on silti onnistunut. Vain muutamia tärkeitä juttuja on ja muuten leivän leivonta antaa aika vapaat kädet.

Tässä perusohjeet, joita voi sitten soveltaa.

1-2 leipää, koosta riippuen

5 dl lämmintä vettä/maitoa/piimää (suunnilleen kädenlämpöistä)
1 pss kuivahiivaa (tai puolikas (25 g) tuorehiiva)
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa, sokeria tai siirappia
1-2 rkl öljyä (kaikki öljyt/voi käy)
n. 10-12 dl jauhoja (n. puolet olisi hyvä olla vehnä- tai spelt-jauhoja, loppu määrästä voi olla muita jauhoja/hiutaleita/leseitä/siemeniä)

Tässä perus-ohje leivän leivontaan, sekä käsin taikinan alusvatille että yleiskoneen omistajille.

Leipätaikinan teko käsin:
Laita kädenlämpöinen neste taikinakulhoon. Jos käytät tuoretta hiivaa, liuota hiiva ensin veteen. Jos taas käytät kuivahiivaa, kaada hiiva osaan jauhoja ja sekoita sitten nesteen joukkoon.

Nesteen lämpötila on yksi kriittisimmistä asioista leivän leivonnassa. Jos neste on liian kuumaa hiiva kuolee ja sitten hommaa ei pelasta enää mikään. Liian kylmä neste ei pilaa mitään, kohotus vie sitten vain reilusti enemmän aikaa.

Lisää veteen sokeri ja suola, sekä n. puolet jauhoista. Sekoittele tasaiseksi ja lisää sitten loput jauhot muutamassa erässä ja vaivaa aina välillä hyvin, jotta näet milloin jauhoja on tarpeeksi. Lisäile vaivauksen loppuvaiheessa öljy ja alusta taikinaa (siis pyörittele ja möyhennä kädellä reippain ottein), kunnes taikinasta tulee kimmoisaa ja se ei enää tartu käsiin ja alkaa irrota kulhon reunoista. Tähän kannattaa varata aikaa n. 10-15 minuuttia.

Taikinan alustaminen on toinen kriittinen asia nesteen lämpötilan lisäksi. Jauhoja ei saa lisätä niin paljon, että taikinasta tulee kovaa. Mieluumin liian löysä taikina, siitäkin tulee vielä syötävää leipää, mutta jos jauhoja on liikaa, lopputulos on kova, tiivis ja mauton leipä. Sama voi aiheutua liian vähästä vaivauksesta (tai siitä, että hiiva on tapettu liian kuumalla taikinanesteellä).

Kun taikina on alustettu, se jätetään kohoamaan liinan alle.  Kohotus onnistuu kyllä myös ilman liinaa, mutta taikinan päälle kannattaa silloin ripotella vähän jahoja, ettei pinta kuivu.

Leipätaikinan teko koneella:
Laita n. 3/4 jauhoista, suola ja sokeri  taikinakulhoon. Jos käytät kuivahiivaa, lisää myös se. Jos taas käytät tuoretta hiivaa, liuota hiiva lisättävään nesteeseen.

Käynnistä yleiskone kohtalaisen hitaalle nopeudelle (käytä taikinakoukkua) ja lisää sekaan kädenlämpöinen neste (jonka seassa on tuorehiiva, mikäli käytät sitä). Lisäile sitten vähitellen jauhoja ja lisää myös koneen nopeutta. Hidasta konetta aina, kun lisäät jauhoja, ettei jauhot pöllähtele pitkin keittiötä. Koneen voi välillä pysäyttää ja kokeilla sormin, milloin taikinassa on riittävästi jauhoja. Silloin taikina alkaa kerääntyä koukun ympärille ja irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä käsin painellessa pehmoista.  Lisää vaivauksen loppuvaiheessa öljy. Koneella taikinaa kannattaa pyörittää n. 5-10 minuuttia. Aika on lyhyempi kuin käsin vaivatessa.

Tässäkin pitää muistaa oikea taikinanesteen lämpötila ja jauhojen määrä (katso neuvot ylhäältä kohdasta leipätaikinan teko käsin).

Jätä sitten taikina kohoamaan liinan alle. Kohotus onnistuu kyllä myös ilman liinaa, mutta taikinan päälle kannattaa silloin ripotella vähän jahoja, ettei pinta kuivu.
.
Leivonta:
Kun taikina on kohonnut reilusti, kaada se jauhotetulle pöydälle. Kohotusaika riippuu taikinanesteen ja kohotuspaikan lämpötilasta, minimiaika on n. puoli tuntia. Taikina kasvaa kokoa noin 1,5-2 kertaiseksi. Taikinaa voi vielä tässä vaiheessa vähän vaivata, taikka leipoa suoraan leiviksi/sämpylöiksi.  Tyyli ja lopputuotoksen muoto ovat tässä vaiheessa vapaat :) Kaikkein helpoimmalla pääset jos voitelet pitkän leipävuoan öljyllä/voilla (vuoan voi halutessaan jauhottaa vaikka siemenillä) ja taputtelet taikinan vuokaan. Kannattaa jättää lähes puolet vuoasta kohoamisvaraa. Kun leivät on leivottu muotoonsa, ne jätetään leivinpeltille kohoamaan (jälleen kohotusajat vaihtelevat,leivän tilavuus kasvaa ehkä n. 1/3). Hyvä keskiarvo tavalliselle leivälle on noin puoli tuntia. Jos leipä lätsähtää kohotuksessa, on sitä kohotettu liian kauan. Mutta tässä tapauksessa leivän voi muotoilla uudelleen ja kohottaa uudelleen, mutta nyt hieman lyhyemmän aikaa.

Kohonneiden leipien pinnan voi halutessaan voidella vedellä/maidolla/öljyllä ja ripotella päälle esim. siemeniä. Pintaan voi myös viiltää kuvioita. Sitten leipä paistetaan n. 200 asteisen uunin keskitasoa hieman alemmalla tasolla n. 30-60 minuuttia (sämpylät hieman kuumemmassa n. 10-20 minuuttia, koosta riippuen). Kypsän leivän tunnistaa siitä, että kun sormilla koputtelee leivän pohjaan, ääni on kumea. Paiston loppuvaiheessa kannattaa myös seurata leivän väriä.


Leipätaikinaa voi maustaa mielen mukaan:
  •  käyttämällä erilaisia jauhoseoksia/hiutaleita
  • korvaamalla osa nesteestä kasvissoseella (esim. peruna- tai porkkanasose tai tomaattimurska)
  • käyttämällä siemeniä/leseitä/rouheita
  • lisäämällä mausteita/yrttejä/oliiveja/aurinkokuivattuja tomaatteja....
  • maustaa voi myös juustoraasteella/kinkkusuikaleilla...
Leivän leivonnassa kohotus- ja paistoajat sekä paistolämpötila vaihtelevat suurestikin ja noilla asioilla on joskus paljonkin merkitystä leivän rakenteeseen ja makuun. Mutta harvoin leipä menee piloille, jos kohotus on väärä tai paistolämpötila hieman eri mitä jossain ohjeessa. Lopputulos voi tosin olla erilainen, mutta tuskin huono kuitenkaan.


Rohkeasti kokeilemaan! Kun tekee leivän itse saa varmasti tuoretta leipää ja juuri niin terveellistä kuin itse haluaa. Vastapaistetun leivän tuoksu on myös yksi hyvä puoli... sitä ei kaupan leivällä saa aikaan!  Leivän/sämpylöiden leivonta on myös mitä parhain puuha pientenkin lasten kanssa: taikinasta voi muotoilla mitä tahansa hauskoja juttuja ja taikinaa voi vaikka välillä maistaa, sekään ei ole vaarallista. Ja voi sitä lasten riemua, kun voi seurata omien kakkaroiden paistumista ja sitten lopulta syödä se omatekoinen pieni leipä tai sämpylä :)

Luomu-Ruokapiiri

Aloin pyörittää omaa ruokapiiriä. Näin alkuun tilaan luomuruokaa kerran kahdessa viikossa ja katsotaan jatkossa miten homman pyöritys jatkuu. Ensimmäinen lähetys saapui tänään, tässä osa omasta tilauksestani. "Vihreät" unohdin vallan kuvata, koska pakkasin ne pyöräilyn ajaksi reppuun, turvaan pakkaselta.



Tilaukseni sisälsiseuraavaa: Ruukkusalaatti, jääsalaatti, pari ruukkua basilikaa, cashew-, saksan- ja hassel-pähkinöitä, rosamunda-perunoita, punajuuria, punakaalia, 4-viljanhiutaleita, hiivaleipäjauhoja, auringonkukan- ja pinjan-siemeniä, oliiveja, kapriksia, täysjyvä-couscousia ja verigreippejä. Taitaa olla herkuttelu-viikonloppu tiedossa! :) Jos hyvin lykästää niin saatetaan jopa saada tuoretta luomu-Highlanderin lihaa sunnuntaina! Kylläpäs tuli nälkä tätä kirjoitellessa... pitänee alkaa kokkailemaan :)

Mukavaa perjantai-iltaa kaikille!

torstai 24. maaliskuuta 2011

Itse tehty margariini

Meidän perheessä on syöty yleensäkin tosi vähän kaupan margariineja. Paljon olemme käyttäneet leivän päällä ihan rehellistä luomu-kirnuvoita, mikä on kyllä todella hyvää. Voissa on vain se huono puoli, että se pitäisi muistaa ottaa lämpenemään ajoissa, koska jääkaappikylmän voin levittäminen leivälle on aika hankalaa hommaa.

Löysin jostain netistä (en valitettavasti enää muista mistä) ohjeen margariinin tekoon ja nyt ollaankin pojan kanssa alettu tehdä itse leipämargariinimme. Helppoa kuin heinänteko ja varmasti terveellisempää ja parempaa kuin kaupan teolliset valmisteet. Jos omistat sauvasekoittimen niin suosittelen kokeilemaan!

Margariini

200 g (luomu) kirnuvoita (tai ihan tavallista voita)
2 dl (luomu) ruokaöljyä (kaikki öljyt varmaankin käyvät, oman maun mukaan)
(1/2 dl vettä)

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään n. puoleksi tunniksi. Paloittele sitten voi korkeareunaiseen astiaan ja kaada joukkoon öljy. Seokseen voi laittaa myös vähäsen vettä, jos haluaa hieman kevennystä. Vesi ei kuitenkaan ole pakollinen.

Surauttele sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Laita seos sopivaan kannelliseen astiaan ja sitten vaan jääkaappiin kovettumaan. 

Öljynä voit käyttää mitä tahansa ruokaöljyä omien makumieltymysten mukaan. Itse käytin 1 dl kylmäpuristettua (luomu) rypsiöljyä ja 1 dl kylmäpuristettua (luomu) oliiviöljyä. Kylmäpuristetut öljyt maistuvat vahvemmilta, joten kannattaa ainakin ensimmäisellä kerralla käyttää sellaista öljyä mitä on tottunut normaalistikin käyttämään. Me tykätään yllä olevasta yhdistelmästä.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Jeanin tiikerikakku

Innostuin taas selailemaan Anna Bergenströmin kirjoja, joita minulla on kaksi. Tänään kokeiluun päätyi Jeanin tiikerikakku kirjasta Joka kokin keittokirja. Leipää piti leipoa kuitenkin, joten poikani teki sitten tämän kakun. Itse toimitin assistentin virkaa ja luin keittokirjaa samalla kun poika teki kakkutaikinaa.

Kakusta tuli tosi hyvä. Viimeisimmästä tiikerikakusta onkin aika pitkä aika, en edes muista milloin sellaista olisin viimeksi tehnyt. Siksi en osaa tehdä vertailua, mutta tämä oli kyllä hyvää.

Jeanin tiikerikakku (n. 1 litran vetoinen vuoka)

Taikina:
200 g voita
2 1/2 dl (luomu) ruokokidesokeria (tai tavallista hienoa sokeria)
3 (luomu) kananmunaa
3 1/4 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Vaalean taikinan maustamiseen:
n.1 1/2 tl (luomu) appelsiininkuorijauhetta (tai tuoreen appelsiinin kuori)
1 rkl (luomu) sitrusmarmeladia (tai appelsiinimarmeladia)
Tumman taikinan maustamiseen:
1 rkl (luomu) kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota pitkänomainen (leipä)vuoka.

Vaahdota huoneenlömpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita hyvin. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina sitten kahteen yhtä suureen osaan. Mausta toinen osa appelsiininkuorella ja marmeladilla ja toinen kaakaojauheella ja vaniljasokerilla.

Laita vuokaan taikina kerroksittain, ensin vaaleaa taikinaa ja sitten tummaa (ja vielä kerros vaaleaa päälle, mikäli sitä on jäljellä). Töki sitten vuokaa lusikalla niin, että taikinat hieman sekoittuvat (tämä homma ei meillä koskaan onnistu, mutta kakusta tulee hyvää joka tapauksessa!).  Tasoita taikinan pinta mahdollisimman tasaiseksi.

Paista 175 asteisen uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla: Kun taikina ei enää tartu tikkuun, kakku on valmis.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Viikon 11/2011 liikunta


Opiskelujen myötä päivittäisten liikkumisten sovittelu onkin astetta vaikeampaa. Ei voi kovinkaan vapaasti suunnitella menojaan ja kuntosalille pääsee vasta iltaisin. Tosi harmillista, koska iltaliikunta on minulle ollut aina vähän hankalaa, tahtoo yöunet mennä, jos kovin myöhällä riehuu liikaa. Lisäksi harmittaa kun ei pysty enää osallistumaan aamujumppiin ollenkaan. Tosin aamujumpan tilalle on sitten tullut aamu-pyöräilyä: koulumatka on 5 km yhteen suuntaan, joten joka päivä tulee vähintään 10 km pyöräilyä ja usein vielä enemmänkin. Ratsastuspäivinä pyöräilymatkaa kertyy kaikkiaan n. 24 km). Kesällähän se ei ole matka eikä mikään, mutta talvella ja erityisesti liukkailla ja sohjo-keleillä homma on välillä aika hikistä.

Tässäpä vielä liikunnat:

Maanantai: BodyJam 60 min
Tiistai: Ratsastus 60 min
Keskiviikko: Lepopäivä1
Torstai: Freepower 45 min
Perjantai: BodyPilates 60 min
Lauantai: BodyStep 45 min ja BodyJam 60 min
Sunnuntai: Kahvakuula FRESH 45 min (ulkona)

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Rucolaleipää ja fetajuustoa

Tein tänään salaatin kaveriksi vähän erilaista leipää kuin yleensä. Tuli kyllä tosi ihana leipä. Ohje on Anna ja Fanny Bergenströmin kirjasta Rakkautta, Oliiveja ja Timjamia. Timjami on muuten minun lempi-yrtti :)

Taikinasta voi leipoa myös patonkeja ilman täytettä. Silloin kohonnut taikina kaadetaan jauhotetulle pöydälle, taputellaan varovasti levyksi (taikinaa ei saa vaivata, ettei ilmakuplat häviä), leikataan neljään pitkulaiseen osaan, kierretään pötkylät kierteelle ja paistetaan 250 asteisessa uunissa 15 minuuttia, jonka jälkeen uunin lämpöä alennetaan 150 asteeseen ja paistetaan vielä n. 10-15 minuuttia.

 Rucolaleipää ja fetajuustoa
Patonkitaikina:
1 pss kuivahiivaa
2 tl (ruusu) suolaa
1 rkl (luomu) hunajaa
6 dl haaleaa vettä
1 1/2 dl (luomu) kaurahiutaleita
1 dl (luomu) spelthiutaleita (voi käyttää myös pelkkiä kaurahiutaleita)
9-10 dl (luomu) vehnäjauhoja

Leivän täyte:
1 ruukku rucolaa
200 g (luomu) fetaa kuutioina
1 dl (tai enemmän) hienonnettuja tuoreita yrttejä (minulla oli n. puolet basilikaa ja puolet timjamia)
1 1/2 dl (luomu) oliiveja viipaleina (minulla oli vihreitä, myös mustat käy)

Tee taikina hyvissä ajoin kohoamaan:

Sekoita kulhossa puolet vehnäjauhoista ja kaikki kuivat aineet sekä hunaja. Lisää sitten kädenlämpöinen vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten loput jauhot ja sekoittele taikinaa vähän aikaa, jotta jauhot sekoittuvat. Taikinaa ei tarvitse alustaa kovin paljon.

Ripottele taikinan päälle 1-2 rkl vehnäjauhoja ja kohota liinan alla 1-2 tuntia.

Puolita taikina, kaada toinen puolisko leivinpaperin päälle ja taputtele kevyesti jauhoisilla käsillä levyksi. Levitä levylle rucola, fetakuutiot, yrtit sekä oliiviviipaleet.


Öljyä tai jauhota hyvin toinen leivinpaperi ja kaada toinen puoli taikinasta siihen. Taputtele toisestakin taikinapalasta jauhoisilla käsillä levy ja kippaa paperin avulla täytteiden päälle niin, että täytteet peittyvät. Nipistele reunoja vähän, että täytteet pysyvät sisällä.

Paista 225 asteisessa uunissa vähän keskitasoa alempana n. 25-30 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa isoina palasina (tosin oli hyvää myös lämpimänä). Säilytä loppu leipä jääkaapissa.

Kevät-talven raikas avocado-greippi-salaatti

Löysin kaupasta loppuviikosta luomu-avocadoja ja ne kypsyivät juuri sopiviksi viikonlopuksi, joten eikun salaatin tekoon. Tätä olen tehnyt aikaisemminkin, mutta nyt jätin katkaravut pois salaatista. Lisäkkeeksi paistion broilerinfilettä, mutta tämä toimii aika hyvin kasvisversionakin. Toki tarvitsee siinä tapauksessa jotain kaveriksi, ettei ole liian köykäinen ateria. Leivoin vielä lisukkeeksi ihanaa leipää, siitä toinen postaus sitten.

Tämä on yksi omista salaatti-suosikeistani, joten kannattaa kokeilla. Joko alkusalaattina taikka pääruokana katkarapujen, kanan tai kalan seuraksi.

Pirteä salaatti (3-4 annosta)

Salaatti:
1 iso jääsalaatti (valitettavasti luomut oli loppunut)
2 verigreippiä
2 (luomu) avocadoa
1 dl pinjansiemeniä

Kastike:
2 rkl valkoista balsamicoa
4 rkl (luomu)oliiviöljyä (extra vergine)
1/2 dl greippimehua
1/2 tl ruususuolaa (tai tavallista)
mustapippuria

Paahda pinjansiemeniin väriä kuivalla paistinpannulla (varo polttamasta). Jäähdytä.

Fileoi greippi kalvottomiksi siivuiksi ja purista jämistä mehu kastiketta varten.

Halkaise avocadot, poista siemen ja pyöräytä sisukset kuorista lusikalla. Leikkaa avocadot siivuiksi. Kaada avocadoille hieman greippimehua, etteivät tummu.

Revi salaatti sopiviksi paloiksi vadille, levittele päälle avocadonsiivut, greippilohkot sekä paahdetut pinjansiemenet.

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja kaada salaatin päälle.

Tarjoa alkusalaattina leivän kanssa taikka broilerin/kalkkunan/kalan/katkarapujen kanssa kevyenä pääruokana.