Itse tehty margariini

Meidän perheessä on syöty yleensäkin tosi vähän kaupan margariineja. Paljon olemme käyttäneet leivän päällä ihan rehellistä luomu-kirnuvoita, mikä on kyllä todella hyvää. Voissa on vain se huono puoli, että se pitäisi muistaa ottaa lämpenemään ajoissa, koska jääkaappikylmän voin levittäminen leivälle on aika hankalaa hommaa.

Löysin jostain netistä (en valitettavasti enää muista mistä) ohjeen margariinin tekoon ja nyt ollaankin pojan kanssa alettu tehdä itse leipämargariinimme. Helppoa kuin heinänteko ja varmasti terveellisempää ja parempaa kuin kaupan teolliset valmisteet. Jos omistat sauvasekoittimen niin suosittelen kokeilemaan!

Margariini

200 g (luomu) kirnuvoita (tai ihan tavallista voita)
2 dl (luomu) ruokaöljyä (kaikki öljyt varmaankin käyvät, oman maun mukaan)
(1/2 dl vettä)

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään n. puoleksi tunniksi. Paloittele sitten voi korkeareunaiseen astiaan ja kaada joukkoon öljy. Seokseen voi laittaa myös vähäsen vettä, jos haluaa hieman kevennystä. Vesi ei kuitenkaan ole pakollinen.

Surauttele sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Laita seos sopivaan kannelliseen astiaan ja sitten vaan jääkaappiin kovettumaan. 

Öljynä voit käyttää mitä tahansa ruokaöljyä omien makumieltymysten mukaan. Itse käytin 1 dl kylmäpuristettua (luomu) rypsiöljyä ja 1 dl kylmäpuristettua (luomu) oliiviöljyä. Kylmäpuristetut öljyt maistuvat vahvemmilta, joten kannattaa ainakin ensimmäisellä kerralla käyttää sellaista öljyä mitä on tottunut normaalistikin käyttämään. Me tykätään yllä olevasta yhdistelmästä.

Kommentit

 1. Määki teen ite levitettä! Melkein tuolla samalla ohjeella, olen kysynyt ohjeen Etrasta, kun siellä semmoista huippua valkosipulilevitettä on tarjolla. Mää laitan 100g öljyä, 70g voita plus loraus vettä JA!! Paaaljon valkosipulia :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla itsekin tuota valkosipulia, on varmasti namia!

  PS. Idätän parhaillaan valkosipulinsiemeniä... tarkoituksena olisi saada niistä ituja, ei siis uusia valkosipuleita (vielä), mutta saapa nähdä kuinka käy ;) Idätyspurkki ainakin tuoksuu aivan valtavan paljon valkosipulille ja uskon että se on hyvä merkki, vaikkei ensimmäistäkään itua ole vielä ilmestynyt.

  VastaaPoista
 3. Tätä pitääkin muistaa tehdä. Mies on joskus ehdottanut, että tekisin tuollaista voi-margariinia, mutta olen kokonan unohtanut. Kiitos muistutuksesta ja ohjeesta!

  VastaaPoista
 4. Trina: Ole hyvä! Kun yhden kerran kokeilee niin aika varmasti tekee jatkossakin itse, kun tämä on tosi helppoa hommaa :)

  VastaaPoista
 5. Säilyykö tämmöne kuinka kauan

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit