Kolme vuokaleipää

Jääkaapissa oli purkillinen piimää, joka piti saada kulutettua jotenkin. Helpoin tapa oli tietenkin leipoa leipää. Näihin leipiin sain inspiraatiota kirjasta Taivaallista leipää. Alkuperäisessä ohjeessa kohotusaineena käytettiin soodaa, mutta itse halusin tehdä hiivalla kohotettua leipää, joten ohjetta piti hieman muutella. Hyvää perusleipää tästä kuitenkin valmistui ja peräti kolme kappaletta.

Kolme vuokaleipää

Taikina:
1 l (luomu) piimää
2 pss kuivahiivaa
1 rkl (ruusu) suolaa
1/2 dl (luomu) kylmäpuristettua rypsiöljyä 
1 dl (luomu) vehnäleseitä
1 dl (luomu) pellavansiemeniä
1 dl (luomu) auringonkukansiemeniä
1 dl vaaleaa siirappia
4 dl (luomu) speltrouhetta
3 dl (luomu) ruisjauhoja 
n. 12 dl (luomu) vehnäjauhoja

Vuokaan:
öljyä
(siemeniä, esim. unikonsiemeniä)


Tein taikinan yleiskoneella eli mittasin kaikki kuivat aineet taikinakulhoon, paitsi vehnäjauhoista noin 3/4 jauhomäärästä. Tämän jälkeen käynnistin koneen ja kaadoin vähitellen sekaan kädenlämpöisen piimän, siirapin ja öljyn. Lisää koneen käydessä loput jauhot vähitellen  ja anna koneen käydä keskinopeudella 5-10 minuuttia. Tämä taikina saa jäädä aika löysäksi, koskapa taikinaa ei tarvitse sen kummemmin leipoa ja paisto tapahtuu leipävuoissa.

Voitele kolme n. 1 1/2 litran vetoista leipävuokaa ja "jauhota" esim. unikonsiemenillä. Jauhotus ei kuitenkaan ole pakollista, kunhan vuoat on vain hyvin voideltu. Kaada taikina vuokiin ja jätä reilusti kohoamisvaraa. Taputtele taikina jauhoisilla käsillä tasaiseksi, muista myös nurkat.

Vuokaleivät ennen kohotusta.

Kohonneet leivät menossa uuniin.

Kohota 30-60 minuuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista kohonneita leipiä uunin keskitasossa n. 40 minuuttia.


Leivät kohosivat vielä uunissa aika paljon.

Kumoa paistuneet leivät vuoista ja jäähdytä. Pakkaa jäähtyneet leivät pusseihin ja pakasta, mikäli et syö parin päivän kuluessa.

Kommentit

Suositut tekstit