Juustoinen kasvispiirakka

Eilen oli illan ompelukurssilla nyyttärit, koska opettaja vaihtuu. Siispä töiden jälkeen leivoin pikaisesti tällaista juusto-kasvispiirakkaa, jonka ohjeen Pastanjauhajilta bongasin. Piiras oli kyllä mukavan piristävä kaikessa terveellisyydessään, koska pohjataikina oli perinteiseen piirastaikinaan verrattuna todella paljon vähärasvaisempi. Eikä mielestäni yhtään sen huonompi (vaikkakin toki erilainen). Ainoa asia mikä tässä itselläni hieman tökki, oli vihreä paprika, jonka kirpakka maku oli vähän liian voimakas. Poikani sanoi että laita ensi kerralla tähän kanaa, joten ajattelin että mikä mainio ajatus, vaihdan vaan seuraavalla kerralla vihreän paprikan tilalle broilerisuikaleita! Tosin sitten tämä ei tietenkään mikään kasvispiirakka enää olekaan....

Tai no, ei ehkä voi puhua terveellisestä, koska onhan tuossa juustossa ihan kiitettävästi rasvaa, mutta piirakkaan tuli kyllä niin paljon kaikenlaisia värikkäitä kasviksia, joten oli tämä ainakin puoliterveellinen! :)

Juustoinen kasvispiirakka (n. uunipeltillinen)

Pohja:
2 1/2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
n. 5 dl (luomu)vehnäjauhoja

Täyte:
1 keskikokoinen (luomu)punasipuli
2 (luomu)porkkanaa
pala selleriä
3 eriväristä paprikaa
2 rkl voita
1 pkt Koskenlaskija Viherpippuri -sulatejuustoa
2 (luomu)munaa
1/2 tl suolaa
2 (luomu)valkosipulinkynttä
2 rkl kuivattua persiljaa

Tee ensin pohja perinteiseen hiivataikinan tapaan käsin alustaen tai niinkuin itse tein, yleiskoneella laittamalla ensin kaikki kuivat aineet kulhoon, kone päälle ja reilun kädenlämpöistä nestettä vähitellen joukkoon lisäillen. Anna koneen käydä muutama minuutti ja lisää sitten voi. Käytä konetta tämän jälkeen vielä muutama minuutti jotta voi sekoittuu taikinaan. Jätä sitten taikina kohoamaan siksi kunnes valmistat täytteen.

Suikaloi porkkana ja juuriselleri ohkaisiksi tikuiksi ja leikkaa sipuli esim. renkaiksi. Paloittele paprikat joko suikaleiksi tai niinkun itse tein, vähän suuremmiksi paloiksi ja paloittele valkosipuli aivan pieniksi paloiksi.

Hauduta ensin porkkanaa, selleriä ja sipulia voissa vähän aikaa ja lisää sitten loput ainekset ja jatka hauduttamista vähän aikaa (kunnes ainekset on puolipehmeitä). Ota pannu levyltä ja lisää kuutioitu juusto. Sekoittele vähän ja anna olla hetki, jotta juusto on lähes sulanut.

Tällä välin voit kaulita taikinan leivinpaperin päällä ohueksi pohjaksi (minulla ei riittänyt aivan 60 cm leveään uunipeltiin, mutta jos sinulla on 50 cm uunipelti niin siihen tämä taikina on juuri sopivasti). Anna kohota hetken aikaa (n. 10-15 minuuttia on sopivasti).

Lisää hieman jäähtyneeseen täytteeseen kananmunat, suola ja persilja ja sekoita. Levitä täyte kohonneelle pohjalle. Paista 250°C:ssa n. 15 minuuttia.

Kommentit

Suositut tekstit