Mullan alla..

Eilen tuli postissa vuoden ensimmäinen Martta-lehti (liityin Marttoihin viime kesänä :) Lehdestä pisti silmääni juttu juuresten käytöstä. Tässä pieni lainaus:

"Suomalaisten suosikkijuures on porkkana, jota popsimme keskimäärin kahdeksan kiloa vuodessa jokainen. Seuraavaksi suosituin on lanttu, jota kulutamme noin kilon vuodessa henkeä kohti. Punajuurta nautimme vain noin puoli kiloa ja mukulaselleria, palsternakkaa, naurista ja retiisiä vain muutaman kymmenen grammaa vuodessa.

Juureksia soisi syötävän reilusti enemmän, sillä niistä saa edullista, maukasta ja ravitsevaa ruokaa. Raaka-aineena ne ovat monipuolisia ja niistä saa monenmoista syötävää. Kuorittuja ja paloiteltuja juureksia voi napostella sellaisenaan. Juureslohkot ovat hyvä välipala ja ne tekevät kauppansa lapsillekin."

Hyvää asiaa juureksista... mietin ettei meidän perhe ainakaan kuulu tuohon puoli kiloa punajuurta -kategoriaan (katso vaikka muutama viimeisin arkiruoka-postaus :) ja olen siitä oikeastaan vähäsen ylpeä ;) Tuo juureslohkot välipalana on muuten mainio juttu ja toimiva, itsekin välillä teini-pojille vien vihanneslautasen tai pelkkiä kuorittuja porkkanoita ja yllättävän hyvin ne vaan tekevät kauppansa. Esimerkiksi appelsiinit ja sitrushedelmät löytävät harvoin tiensä ostoskassiini, mutta porkkanoita meillä on aina jääkaapissa ja usein jotain muutakin kotimaista juuresta.

Tuossa Martta-lehdessä oli myös liuta ruokaohjeita, juureksista tietenkin. Taitaa joku ohje päätyä kokeiluun lähiaikoina...

Kaiken hyvän lisäksi kotimaiset juurekset ovat usein ekologinen vaihtoehto. Mieluumin siis se porkkana kuin appelsiini päivässä! Paitsi ettei yksi porkkana päivässä tietenkään ole tarpeeksi, mutta suunta parempaan kuitenkin :)Kuvassa äitini viime syksyn juuressasatoa, siitä osasta joka päätyi omaan keittiööni :)

Kommentit

 1. Myös yksi tuttavani liittyi Marttoihin viime vuoden aikana, ja vasta silloin tajusin, että Martat on oikeasti tarkoitettu myös alle 60-vuotiaille! ;)

  Minulla on jo vuosia ollut keittokirja "Valkosipuliperunoita ja yrttijuureksia" (Liimatainen, Salonen, 1992),jossa on lähinnä suomalaisia juuresruokaohjeita. Nykykirjoihin verrattuna kirjan ulkoasu ei ole erityisen houkutteleva,joten liian vähän on tullut tuosta mitään tehtyä. Hyviä ohjeita kuitenkin pullollaan, ja edullisiakin.

  VastaaPoista
 2. Hitsiläinen, hyvin ne Martat tietää! Porkkanaa tulee rouskutettua ja ostettiin lanttua (mulle tuli mieliteko) jokunen vk sitten ekan kerran piiitkään aikaan. Sitäkin on namia rouskuttaa vaikka tellua kattoessa :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista Mirka ja Satu.

  Mirka: Monesti vanhat keittokirjat eivät houkuta ulkonäöllään ja joskus niistä puuttuu jopa kuvat lähes täysin (tai sitten ne ovat mustavalkoisia) ja helposti jää moni hyväkin resepti kokeilematta. Juurekset on kyllä terveellisiä ja niistä saa edullista ruokaa (joo, rahat vähissä ;)

  Heh, kylläpäs nauratti tuo Martta-kommenttisi :D Joo, kyllä siellä nuortakin porukkaa pyörii, kannattaa tsekata omat paikallis-Martat millaisia kurseja siellä olisi tarjolla. Niille kun saa osallistua Marttoihin kuulumattomatkin :)

  Satu: Totta, kyllä porkkanoita ja muitakin juureksia ja vaikkapa kaalia on kivakin rouskutella tv:tä katsellessa. Harmi vaan että monesti tv-eväs on jotain ihan muuta (itselläni on nykyisellään pähkinäpussi telkkarieväänä melkein joka ilta, suklaalevystä olen saanut vähän vieroitettua itseäni, ainakin hetkellisesti :)

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, kiitos muistutuksesta!! Heti seuraavalla kauppareisulla muistan ostaa juureksia myös! Nolona on tunnustettava, että kauppaan ne kyllä jäävät, ja appelsiinit pomppivat kotiin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Hymytyttö. Itsekin joskus aikoinani ollut se appelsiinien ostaja, mutta vähitellen ostotottumukset ovat muuttuneet. Tosin välillä niitä appelsiinejakin tulee ostettua, ei se niin vakavaa saa olla ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit