Kokeileva keittiö: Kasvispata aineksista mitä kaapista löytyy

Tammikuu on minulle aina "köyhäilykuukausi", Joulun jäljiltä on usein rahat aika vähissä. Sama tapahtui jälleen, vaikka mielestäni en edes kovin pahasti lahjoihin tuhlaillut. Suurin syy oli ehkä pojalle ostamani mopo, josta maksoin viimeisen 1000€ juuri ennen Joulua.

Tänäänpä siis päätin että uusi vuosi alkaa kevyesti kasvisruualla ja jotain sellaista mihin saan käytettyä jääkaappiin "unohtuneita" kasviksia. Jääkaapista löytyi melkein kokonainen pienehkö (luomu)purjo ja kolme pientä (luomu)punajuurta. Lisäksi eilisten lämpimien voileipien teosta jäi reilu puoli pakettia fetaa, joten sekin siis pöydälle ja eikun kattila kuumenemaan.... tämmöinen sörsseli siitä syntyi ja olipas aika tavattoman hyvää! Suolaiset feta-sattumat kasvispadan joukossa kruunasivat tämän makuelämyksen.


Kasvispata (4- 6:lle)

Tähän ei ole oikeastaan sen ihmeempää ohjetta. Joskus kannattaa vain availla kaappeja ja katsoa mitä sieltä löytyy. Ottaa lapset mukaan puuhaan, antaa heidänkin ideoida mitä ruokaan voisi laittaa. Itse tein tämän seuraavalla tavalla:

Otin jääkaapista sen (luomu)purjon, kolme (luomu)punajuurta, vajaan paketin fetaa(8% rasvaa) ja inkiväärin. Kuorin punajuuret ja raastoin karkeaksi. Pilkoin yhden suuren (luomu)sipulin, (luomu)purjon sekä kolme (luomu)valkosipulinkynttä. Pilkoin myös n. 1 rkl verran inkivääriä.

Tässä vaiheessa siirryin tutkimaan muita kaappeja: löytyi (luomu)soijasuikaleita, (luomu)punaisia linssejä, (luomu)tomaattimurskaa ja pakastimesta (luomu)papuja, valkoisia ja mustia. Otin n. pari desiä soijasuikaleita ja keitin ne (luomu)kasvisliemitiivisteellä maustetussa vedessä 10 minuuttia. Kaadoin kasvisliemen talteen. Soijasuikaleiden kiehuessa otin suuren padan, kaadoin pohjalle n. ruokalusikallisen (luomu)kylmäpuristettua rypsiöljyä ja kippasin sinne kaikki pilkotut ainekset (sipulit, inkiväärin ja punajuuret), pyörittelin hetken, lisäsin chilirouhetta n. 1/2 tl ja lisäksi pari kourallista punaisia linssejä. Sekoittelin lisää ja maustoin vielä seosta n. 1 tl garam masalaa ja 1 tl suolaa. Lisäsin tomaattimurskan (500g), soijasuikaleiden keitinliemen (n.4 dl?) ja jäiset pavut ja jätin seoksen kiehumaan n. 15 minuutiksi kannen alle. Loppuvaiheessa lisäsin vielä soijasuikaleet ja kuivattuja korianterinlehtiä n. 1 tl. Ihan lopuksi sekaan murusteltu feta ja pata oli valmista! Aikaa meni vähän yli puoli tuntia kokonaisuudessaan, eli pikaruokaa minun mielestäni :)

Jos haluaisi kokeilla enemmän mausteita, muttei oikein tiedä mistä alkaisi, tuo garam masala on aika hyvä hankinta. Se koostuu juustokuminasta, korianterista, mustapippurista, kaardemummasta, kanelista jne... intialaistyyppinen mauste, muttei oikeastaan yhtään tulinen. Mausteseos sopii sekä lihalle, kalalle että kasviksille. Näin välttyy ainakin alkuvaiheessa ostamasta monia mausteita joita ei ehkä oikeastaan koskaan sitten käytä. Kannattaa ostovaiheessa lukea purkin tuoteselostetta ja valita sellainen tuote jossa ei ole lisättynä suolaa eikä mitään keinotekoisia aromeja.

Kommentit

  1. Hei, tulin vastavierailulle! Ja aloinpa heti lukemaan pitkän matkaa juttujasi.. paljon hyviä ruoka- ym. ohjeita joten palailen varmasti maisemiin.. Mukavaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Hei Heli, kiitos kommentistasi ja kiva kun tulit vierailulle. Mukava jos tulet jatkossakin, minä ainakin tykästyin blogiisi ja tulen kyllä vierailemaan säännöllisesti :)

    Mukavaa alkanutta vuotta sinullekin!

    VastaaPoista
  3. Aikamoinen herkku tuo kasvispata :)
    Itsenikin tekee mieli "köyhäillä" tammikuussa. Tulee jotenkin puhdistunut olo, kun harrastaa tietoisesti pientä askeesia. Keskittyy jälleen kerran niihin perusasioihin.

    VastaaPoista
  4. No nyt on punajuuripata testattu, tosin niillä värkeillä, mitä omasta kaapista löytyi: punajuurta, kaalia, porkkanaa, lanttua, vähän ruskistettua jauhelihaa noiden papujen sijasta (mies ehdotti...) ja FETAA! Tuli kyllä tosi herkkua! Täytyy muuten vastedes lukea ohjeet tarkkaan, kun täällä alkaa olla ruokaohjeita kissoillekin - meinaan ettei meillä syödä Rafaellon lihamureketta päivällispöydässä ;) Näytti kyllä olevan hyvät ainekset siinä, annos vaan vähän iso.

    VastaaPoista
  5. Hei Mirka, kiitos kommenteistasi! Sama juttu itsellä, jos joskus on rahat lopussa niin tavallaan tuntuu kuitenkin hyvältä sellainen askeesi, mitä se aiheuttaa. Kaupasta ostaa vain välttämättömimmän, ei mitään turhuuksia ja sekös tuntuu joskus hyvältä! :)

    Kiva jos sait inspiraatiota kasvispataan, tuollaiset "sörsselit" on useinkin oikein maittavia arkiruokia. Kaalista on moneksi ja se on edullistakin (jopa luomuna kohtuu edukasta!). Minusta se feta oli ainakin omassa padassa se piste i:n päällä :)

    Heh, olipas hauska tuumaus tuosta Rafaelon murekkeesta. Poikani muuten illalla sanoi murekkeita uunista ottaessani, että jos kissat ei sitä suostu syömään niin hän voi syödä :D Ei varmaan hullumpaa evästä, jos vähän mausteita ripottelisi päälle! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit