maanantai 5. heinäkuuta 2010

Vanilja-raparperikakku

Eilisen ruokavieraan kunniaksi piti tietenkin leipoa jotain makeaa. Halusin tehdä jotain viimeisille raparpereille jotka on pakastimessa, mutta perus-raparperipiirakka ei houkuttanut. Halusin kokeilla jotain uutta. Siispä päädyin Kinuskikissalta löytämääni ohjeeseen. Vaikka vaiheita on monta, on kakku joka tapauksessa helppo tehdä ja maku ihanan raikkaan raparperinen. Karamellikastike teki raparperitäytteestä tosi makean, mutta vaniljatäyte mukavasti tasapainotti sekä raparperin raikkautta että karamellin makeutta.

Vanilja-raparperikakku

Pohja:
3 ½ dl (luomu)vehnäjauhoja
2 tl (luomu)sokeria
ripaus ruususuolaa
100 g (luomu)voita (tai margariinia)
1-2 rkl vettä

Raparperitäyte:
500 g (luomu)raparperia
2 rkl (luomu)perunajauhoja
125 g (luomu)voita (tai margariinia)
1 ½ dl (luomu)sokeria

Vaniljatäyte:
3 liivatelehteä
2 dl (luomu)vispikermaa
1/3 tl (luomu)vaniljajauhetta (voi käyttää vaniljasokeriakin, mutta määrä on silloin eri, ehkä 2 tl?)
1 ½ dl tomusokeria
2 (luomu)kananmunanvalkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl (luomu)sitruunamehua

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan väliin leivinpaperi. Näin kakku on helpompi siirtää pohjan päältä tarjoiluvadille. Voitele vuoan reunat voilla.

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja vähän matkaa reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.

Huuhdo (kuori jos tarvitsee) ja paloittele raparperit. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä pohjan päälle. (Itse käytin pakasteesta viime vuotista raparperia. Sulatin raparperin kohmeiseksi, sekoitin palojen joukkoon perunajauhon ja levitin taikinapohjalle.)

Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu sakeaksi ja karamellimaiseksi. Tämä tapahtuu muutamassa minuutissa siitä, kun seos alkaa kiehumaan. Älä keitä liian pitkään, ettei sokeri ala kiteytymään, silloin lopputuloksesta voi tulla liian kova. Kaada keitos raparpereiden päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna jäähtyä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Vatkaa sitten kerma vaahdoksi (vispilöitä ei tarvitse pestä välissä), lisää samalla kermaan vaniljajauhe ja tomusokeri.

Sekoita kermavaahtoon tuorejuusto.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti sekoittaen täytteeseen.

Sekoita lopuksi valkuaisvaahto täytteen sekaan varovasti käännellen. Kaada täyte vuokaan.

Ripottele pinnalle koristeeksi vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemeniä.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla.

8 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen resepti ja lopputulos näyttää syötävän hyvältä :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää ihanalta ja varmaan maistuikin =D.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Satu ja Virpi! Tämä maistui ainakin vieraallemme, minulle ja pojalleni erittäin hyvin :) Jos tykkää raparperista ja juustokakun tyyppisistä kakuista niin tykkää tästäkin :)

    VastaaPoista
  4. Ihanasti leikattu nuo mansikat koristeeksi! Näyttävät niin viehättäviltä viuhkoilta :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos Marika. Tuollainen koristelu syntyy parissa minuutissa ja on maistuva ja yksinkertainen, mutta kaunis :)

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköinen ja kuuloinen! Muutenkin kiva blogi, tulen uudestaan lueskeleman paremmalla aikaa, nyt vain sattumalta tänne eksyin :)

    VastaaPoista
  7. Ihana kakku, kuulostaa ja näyttää vallan mainiolta.

    VastaaPoista
  8. Hei Kotiäiti, kiitos kommentistasi. Kiva että olet tänne löytänyt :) Tervetuloa uudestaankin!

    Marilele: Kiitos paljon, tämä kakku oli kyllä oikein hyvää, kelpaisi varmaan vähän juhlavampaankin tarjoiluun :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi <3