Leivontapäivä - Raparperipiirakka
Aamu alkoi taas kuten viikon aikaisemmatkin päivät, uinnilla ja aamukahvilla puistossa. Tänään ei ollutkaan enää niin tukahduttavan kuuma sää (siis täällä Oulussa), joten yht äkkiä alkoi tehdä mieli leipoa! Kuumalla helteellä ei ruuanlaitto ja leivonta oikein innosta.
Koska pakastimessa on edelleenkin edellisvuoden raparperia, päätin tehdä taas kerran raparperipiirakkaa. Tästä tuli kyllä oikein hyvää. Alkuperäinen ohje on kirjasta Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet. Hieman muuttelin ohjetta ja vähensin sekä voin että sokerin määrää ja laitoin täytteeseen myös kanelia. Alla ohje oman variaationi mukaisesti.
Koska pakastimessa on edelleenkin edellisvuoden raparperia, päätin tehdä taas kerran raparperipiirakkaa. Tästä tuli kyllä oikein hyvää. Alkuperäinen ohje on kirjasta Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet. Hieman muuttelin ohjetta ja vähensin sekä voin että sokerin määrää ja laitoin täytteeseen myös kanelia. Alla ohje oman variaationi mukaisesti.
Raparperipiirakka (n. 30 x 45 cm peltillinen)
Pohja:
3 (luomu)kananmunaa
2 dl (luomu)sokeria
8 dl (luomu)vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl (luomu)maitoa
125 g (luomu)voita sulatettuna
Täyte:
n. 8 dl (luomu)raparperinpaloja (+ 2 rkl (luomu)perunajauhoja, mikäli käytät pakastettua raparperia)
1/2 dl (luomu)sokeria
1 tl inkivääriä
1 tl (luomu)kanelia
Muruseos:
100 g (luomu)voita
2 dl (luomu)sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl (luomu)vehnäjauhoja
Voitele n. 30 x 45 cm piirasvuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten n. puolet vehnäjauhoista, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja sekoita. Lisää sitten maito ja tämän jälkeen loput jauhot. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi sulatettu, vähän jäähtynyt voi ja sekoita taas sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan tai pienelle leivinpeltille.
Sekoita keskenään täytteen ainekset ja ripottele taikinapohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Nypi sekaisin muruseoksen ainekset ja ripottele seos raparperien päälle.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 40 minuuttia.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 40 minuuttia.
Tarjoa sellaisenaan tai esim. vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
Jestas miten ihanan näköistä piirakkaa!
VastaaPoistaKannattaa kokeilla tissikakkua joskus, sen tekeminen oli oikein hauskaa. Varmasti olisi menekkiä teillä töissä, jos kerran on niin suuri osa miehiä!