Pieni pala historiaa - Jatulintarhat

Lukioaikoina historia oli yksi lempiaineistani. Johtui varmasti jo edesmenneestä opettajastani, jolla oli erittäin innostava ja mukaansatempaava tyyli opettaa. Yksi mukavimmista opettajista jotka ovat minua opettaneet.

Kävin aamulla tuskallisimmalla juoksulenkillä koskaan (johtui kuumuudesta ja kosteudesta) ja lenkin jälkeen hurautin Haukiputaan Kellon Isoniemeen pienelle ihanalle hiekkarannalle uimaan ja nauttimaan hetkeksi.. ihanan virkistävän uinnin jälkeen kaivoin kassista termarin ja eväsleivät ja lueskelin hetken kirjaa, niin kuin muutamana muunakin aamuna olen tehnyt. Nautin kiireettömyydestä. Kunnes alkoi vähän ripotella vettä, jolloin istuin vielä muutaman minuutin, ihailin autiota merenrantaa ja tummansinistä taivasta.


Kyseisen hiekkarannan läheisyydessä on yksi muinaismuisto: Jatulintarha. Pysähdyin vielä siinä hetkeksi. Kuulin moisista muinaismuistoista ensimmäisen kerran vasta kun muutin Ouluun, kymmenen vuotta sitten. Suomessa on löydettyjä jatulintarhoja n. 140 kappaletta, joista suurin osa on rannikolla. Ehkä siksi nämä kivikehät olivat minulle aivan uutta, koska olen itäsuomalaisena asunut ja kasvanut kaukana rannikosta.


Jatulintarhat ovat yleensä pienehköistä kivenmurikoista ladottuja, pyöreähköjä kiviladelmia. Ne muodostuvat sisäkkäisistä kivikehistä. Isoniemen jatulintarhan halkaisija on noin 7 metriä. Kivikehät koostuu noin 500 kivestä, jotka ovat osittain painuneet maahan. Kivikehän ympärille on rakennettu ”aita” kelopuista. Tämä kivikehä on aikaisintaan 1400-luvulta (maankohoamisen vuoksi ei voi olla vanhempi), mutta tarkkaa ikää ei tunneta.


Kiehtovaa näissä kivilabyrinteissa on se, ettei tiedetä mitä varten ne on rakennettu. On arvailtu että jatulintarhat ovat liittyneet jotenkin sen ajan uskomuksiin ja rituaaleihin, että ne olisi olleet rituaali- ja kokoontumispaikkoja tai jonkinlaisia rajavyöhykkeitä. Mutta tätä ei koskaan varmuudella saada selville, joten jatulintarhat jäänevät arvoitukseksi. Mielenkiintoinen pieni pala meidän historiaa.

Kommentit

 1. Ihana hiekkaranta taas löytynyt! Olisipa täälläkin, tai on -Sääksjärvi, Suomen suurin lähde, jossa ihanat hiekkarannat. Ihmisiä vaan on tuhkatiheään sillä rannalla..

  Mielenkiintoinen tuo kivitarha, en ole ennen moisesta kuullut!

  VastaaPoista
 2. Jatulintarhat ovat kiehtovia ja hienoja. Niitä ymmärtääkseni tavataan ympäri maailman.

  VastaaPoista
 3. En ole vielä jatulintarhaa päässyt itse näkemään, mutta ne kiehtovat kovasti.. samaten kuin muutkin muinaisjäännökset. Blogistani löytyy jokusesta muinaishaudasta juttuakin.. :)

  VastaaPoista
 4. Trina: Tuo kyseinen pieni hiekkaranta on todella rauhallinen paikka. Yleensä siellä saa olla ihan yksikseen :) En minäkään jatulintarhoista tiennyt enne kuin tänne pohjoisrannikolle muutin :)

  Satu: Kiehtovia nuo tosiaan ovat. Ja totta, samanlaisika kivikehiä löytyy ympäri maailman eri paikoista. Juuri näillä seuduilla noita kivimuodostelmia on runsaammin kuin missään muualla maailmasa.

  Jellona: Kiitos vinkistä, pitääkin käydä blogissasi lueskelemassa juttujasi muinaishaudoista (ja muustakin :)

  VastaaPoista
 5. Hei Marika, kivoja postauksia sulla vaikka kuinka! Olen joskus miettinyt että pitäisi laittaa puhelimeen/gps:ään mielenkiintoisia koordinaatteja vähän joka puolelta ja lähteä kiertelemään ja katselemaan niitä. Vähän kuten se Geocathing on. Kivaa kesää sinulle Marika!

  VastaaPoista
 6. Hei HeartAndSoul, kiitos paljon :) Todella hyvä tuo sinun idea, pitääpä katsoa jos saisi jotain tuollaista jopa toteutettua tänä kesänä!

  Kivaa kesää sinullekin!

  VastaaPoista
 7. Isoniemen ranta on tosi ihana paikka! Kun lapset olivat pieniä niin kävimme siellä tosi usein, nyt lähinnä tulee käytyä jos ollaan partioleirillä siinä Isoniemen maastossa :)

  VastaaPoista
 8. Lennu: Minustakin tuo ranta on aivan ihana. Yleensä siellä saa olla ihan yksikseen, liekkö niin syrjässä ettei siellä kovin paljon auringonpalvojat käy.

  Enpä tiennytkään, että siellä järjestetään myös partioleirejä. Ihana paikka varmasti sellaiseenkin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit