Pellavarouhesämpylät
Leipä oli taas lopussa, joten kokeilinpa tällä kertaa pellavarouhesämpylöitä. Ohjeen löysin pellavarouhepaketin kyljestä. Mukavasti vähän tummempia ja pellavarouheen ansiosta ihan terveellisiäkin sämpylöitä.
n. 5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2dl (luomu) pellavarouhetta
2 rkl siirappia
1 tl ruususuolaa
3 rkl (luomu)auringonkukkaöljyä
5 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 dl (luomu) speltleseitä
2 dl (luomu) ruisjauhoja
2 dl (luomu) karkeita speltjauhoja
(alkuperäisessä ohjeessa 5 dl vehnäjauhoja ja 5 dl sämpyläjauhoja)
Yleiskoneella: Mittaa kaikki kuivat aineet taikinakulhoon. Laita kone hitaalle nopeudelle ja lisää kädenlämpöistä vettä sen verran, että taikinasta tulee sopivan kimmoisaa. Lisää sekaan myös siirappi ja öljy. Anna koneen käydä vähän vauhdikkaammalla nopeudella reilu 5 minuuttia.
Kohota taikinaa n. 30 min. Leivo sitten sämpylöiksi ja kohota sämpylöitä vielä n. 30 min. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä.
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 15 minuuttia.
Pellavarouhesämpylät (yksi peltillinen, n. 12 kpl)
n. 5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2dl (luomu) pellavarouhetta
2 rkl siirappia
1 tl ruususuolaa
3 rkl (luomu)auringonkukkaöljyä
5 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 dl (luomu) speltleseitä
2 dl (luomu) ruisjauhoja
2 dl (luomu) karkeita speltjauhoja
(alkuperäisessä ohjeessa 5 dl vehnäjauhoja ja 5 dl sämpyläjauhoja)
Yleiskoneella: Mittaa kaikki kuivat aineet taikinakulhoon. Laita kone hitaalle nopeudelle ja lisää kädenlämpöistä vettä sen verran, että taikinasta tulee sopivan kimmoisaa. Lisää sekaan myös siirappi ja öljy. Anna koneen käydä vähän vauhdikkaammalla nopeudella reilu 5 minuuttia.
Kohota taikinaa n. 30 min. Leivo sitten sämpylöiksi ja kohota sämpylöitä vielä n. 30 min. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä.
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 15 minuuttia.
Oletko muuten käynyt jo Oulun kummituskävelyllä?
VastaaPoistahttp://www.ouka.fi/kalenteri2007/lisatiedot.aspx?id=25686
Tuolta tapahtumakalenterista löytyy muitakin mielenkiintoisia ilmaisia opastettuja kävelykierroksia. Voisi olla ihan mielenkiintoisiakin =)
Minullakin on tapana laittaa pellavarouhetta sämpylä/leipätaikinaan. Kyseistä ohjetta en ole kyllä kokeillut. Sämpylät on kuvassa oikein herkullisen näköisiä.. nami
VastaaPoistaVirpi: Enpä ole noita kiertokävelyjä kokeillut. Pitääpä katsoa jos joskus olisi sopivana aikana. Kummituskävely kuulostaa jännittävältä! Kiitos vinkistä sisko! :)
VastaaPoistaEve: Kiitos kommentista! Pellavarouhe on kyllä hyvä lisä tuomaan taikinalle vähän ravintoarvoa :)