Pieni sitruuna-marenkitorttu


Viikonloppuna teki mieli leipoa jotain makeaa ja kaapista löytyi pari sitruunaa ja Sirpa Talkan Tee hyvä kakku –kirjasta ohje tälle sitruuna-marenkitortulle. En ole kovin usein tällaisia marenki-leivonnaisia tehnyt, mutta tämä ei kyllä jää ainoaksi kerraksi. Marengin makeus sopi oikein hyvin raikkaan sitruunakiisselin makuun. Poikakin sanoi että oli aika hyvää.

Ensimmäistä kertaa ikinä testasin myös useissa ohjeissa käytettyä konstia, jossa torttupohjalle laitetaan leivinpaperin päälle kuivattuja herneitä painoksi ja estämään reunojen valuminen. Reunat ei todellakaan valuneet, vaikka mistäpä sitä tietää olisiko ne valuneet ilman herneitäkään. Paistetut herneet kuitenkin säästin, jos niitä tarvitsee torttujen leivonnassa vielä uudelleen tai voihan niistä ehkä tehdä vielä hernekeittoa ;)

Tälle piirakalle 18 cm vuoka oli juuri sopiva, taikina riitti just eikä melkein. Marenkia taas oli todella paksu kerros, mutta paistettaessa ja jäähtyessä se hieman tiivistyi.

Sitruuna-marenkitorttu (6-8 palaa, vuoan halkaisija 18 cm)

Pohja:
2 ½ dl (luomu) vehnäjauhoja
1 ½ rkl tomusokeria
75 g (luomu) voita
1 (luomu) kananmunankeltuainen
tilkka vettä (tarvittaessa)

Vuokaan:
n. 1 l kuivattuja herneitä

Täyte:
2 (luomu) sitruunan mehu
½ dl maizena-jauhoja
3 dl vettä
2 (luomu) kananmunankeltuaista
 ¾ dl (luomu) ruokokidesokeria (tavallinenkin käy)
2 rkl (luomu) voita

Marenki:
3 (luomu) kananmunanvalkuaista
ripaus suolaa
1 dl (luomu) ruokokidesokeria

Mittaa kulhoon jauhot ja sokeri. Nypi joukkoon voi. Lisää keltuainen ja tilkka vettä (1-2 rkl) ja sekoita taikina tasaiseksi. Pane taikina jääkaappiin lepäämään n. puoleksi tunniksi.

Tee tällä välin sitruunakiisseli. Pane kattilaan kaikki täytteen ainekset voita lukuunottamatta. Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes se alkaa kiehua ja sakenee. Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon voi. Ripota kiisselin pinnalle hieman sokeria kuortumisen estämiseksi ja jätä kiisseli jäähtymään.

Ota taikina jääkaapista ja taputtele voilla voidellun, halkaisijaltaan 18 cm torttuvuoan pohjalle ja reunoille. Aseta päälle pala leivinpaperia (leivinpaperin tulisi yltää tortun reunojen tasalle) ja kaada paperin päälle kuivia herneitä painoksi.


Kypsennä torttupohjaa 200 asteisessa uunissa alaosassa  20 minuttia. Nosta sitten leivinpaperi ja herneet pois ja kypsennä vielä 5 min.

Kun torttupohja paistuu, valmista marenki. Vispaa valkuaiset ja suola napakaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä joukkoon vaahdotuksen aikana.

Kun torttupohja on paistunut, ota se uunista ja kaada jäähtynyt (ei tarvitse olla kylmää) sitruunakiisseli pohjan päälle. Lusikoi sitten marenki sitruunakiisselin päälle ja levittele marenki varovasti koko tortun pinnalle.

Kypsennä torttua uunin alaosassa 45 minuuttia, kunnes marenki on pinnasta rapea, mutta sisältä pehmeää. Anna tortun jäähtyä ennen leikkaamista.

Kommentit

  1. Tosi ihania kaikki nämä ohjeet mitä olet viime aikoina laittanut! Viikonloppuna sain maistaa siskosi tekemään suklaapiirakkaa, joka oli tehty tuolla ohjeellasi, se oli kyllä TOSI hyvää. Liian vähän on tullut leivottua viime aikoina, mutta nyt ei ole kuuma sisällä enää, niin jospa saisin aikaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon :) Minä taas olen suunnitellut vähentäväni leivontaa, koska tulee aika tehokkaasti myös popsittua sitten niitä kaikkia ihanuuksia ;) Tänä iltana poika kaverinsa kanssa ilmoitti vähän ennen yhdeksää että levottaisko pitsaa?! No, pojat lähti kauppaan ja eikun pitsataikina ja tomaattikastike sillä aikaa valmiiksi ja eikun iltapalaksi (myöhäiseksi sellaiseksi!) kunnon pitsa (pojat ostivat täyteeksi jauhelihaa, pekonia, kinkkua ja tonnikalaa! :D

    VastaaPoista
  3. Minä en viikonloppuna syönyt sitä suklaapiirakkaa, kun tuli jo koepaistettua yksi ja rasiaan mahtumattomat ylijäämä palat tuli osin nassutettua myös. Siitä vähän heräsi eräänlaisia epäilyjä...

    Pitsaa tein toissapäivänä. Sitä tosin söin vaan minä ja vähän Esa. Lapset ei suostuneet edes maistamaan!

    Tuo marenkitorttu näyttää namilta. Ehkä teen sitä elokuussa, kun tulee pistelyvieraita =D Ja jos nuo kanat innostuis vähän munimaankin....

    VastaaPoista
  4. Virpi: Siellä on näköjään leivottu samat leivonnaiset kuin täälläkin: suklaapiirakka ja pitsaa ;) Kumma juttu ettei pitsa ole lapsille kelvannut!

    Toivottavasti kanat innostuisivat munimaan :) Milloinkohan teillä muuten alkaisi olla omput kypsiä? Saisikohan niitä tulla sitten keräämään? ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit