Tinkimaitoletut, mansikka-valkosuklaajäätelö ja mansikkakastike


Tavis-illallisen jälkiruuaksi paistoin muurikkalettuja ja tarjosin omatekoista jäätelöä ja mansikkakastiketta. Omatekoinen jäätelö on loppupeleissä aika helppo tehdä ja siitä tulee ihanan täyteläistä! Sulaessaan tämä jäätelö ei muutu täysin nestemäiseksi niinkuin kaupan jäätelöt, vaan pysyy samettisen kermavaahtomaisena. Tämänkin alkuperäinen ohje löytyy Glorian Ruoka&Viini 4/2011 lehdestä.

Mansikkakastikkeesta olisi voinut keitellä mansikkasiirappia lehden ohjeen mukaisesti, mutta onneksi kokeilin tätä jo etukäteen.. vastakeitettynä ja lämpimänä mansikkasiirappi oli aivan huippu-ihanaa, mutta ohjeessa käskettiin laittaa siirappi jääkaappiin ja jäähdyttyään se muuttuikin kiinteäksi. Uudelleenlämmitys olisi ehkäpä pelastanut jämähtäneen siirapin, mutta päädyin tekemään siirapin asemasta juoksevampaa kastiketta, mikä sekin oli oikein hyvää jäätelön ja lettujen kanssa. Alla ohje molempiin.

 Mansikka-valkosuklaajäätelö ja mansikkasiirappi (n. 2 l jäätelöä)

Jäätelö:
200 g valkosuklaata
1 (luomu) kananmuna
3 (luomu) kananamunankeltuaista
1 ½ dl (luomu) ruokokidesokeria (tavallinenkin käy)
1 rkl vaniljasokeria
4 dl (uomu) vispikermaa
150 g ranskankermaa

Siirapissa keitetyt mansikat:
500-750 g mansikoita
1 rkl (luomu) voita
2 ½ dl (luomu) ruokokidesokeria
1 ½ dl (luomu) omenasiideriä tai –mehua
(1 vaniljatanko tai (luomu) vaniljajauhetta)

Valmista ensin mansikat: Poista mansikoista kannat ja leikkaa mansikat kuutioiksi. Ruskista voi kevyesti kattilassa ja sekoita sokeri joukkoon. Lisää siideri ja halutessasi vaniljatangosta raaputetut vaniljansiemenet/vaniljajauhe. Lisää mansikat ja keitä n. 5 minuuttia.

Nosta kattila liedeltä ja anna mansikoiden jäähtyä liemessä n. 15 min. Siivilöi mansikat ja laita neste takaisin kattilaan, mikäli haluat keittää siitä mansikkasiirappia (nesteen voi käyttää kastikkeena myös ilman keittämistä ja sen voi laittaa jääkaappiin). Keitä siirappia kokoon n. 20 minuuttia, kunnes siitä on jäljellä n. 2 dl. Keitetty siirappi kiinteytyy jäähtyessään (ainakin minulla se teki niin), joten se kannattaa käytää vielä hieman lämpöisenä.

Valmista jäätelö: Sulata valkosuklaa kattilassa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Riko kananmuna ja keltuaiset metalli- tai lasikulhoon. Valkuaiset voit käyttää lettutaikinaan. Mittaa sokerit joukkoon. Nosta kulho poreilevan vesikattilan päälle liedelle niin, että vesi juuri hipoo kulhon pohjaa. Vatkaa seosta (joko vatkaimella tai käsivispilällä) noin 7 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja paksua. Nosta kulho työpöydälle ja jatka vatkaamista vielä vähän aikaa (n. pari minuuttia).

Vaahdota kerma ja ranskankerma toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi (ei täysin kovaksi vaahdoksi vaan hieman vähempi riittää). Lisää kermavaahdons ekaan kananmunavaahto ja hieman jäähtynyt suklaasula ja sekoita tasaiseksi.

Kaada puolet jäätelömassasta yhten tai useamman astian pohjalle. Ripottele puolet keitetyistä mansikoista pinnalle. Kaada loput jäätelömassat astiaan ja ripottele loput mansikat pinnalle. Voit sekoittaa mansikoita hieman vetelemällä seosta veitsellä.

Laita astiaan kansi/folio päälle ja pane pakastimeen vähintään 6 tunniksi.

Nosta jäätelö huoneenlämpöön muutama minuutti ennen tarjoamista, jotta se pehmenee hieman.

Tinkimaitoletut (6-8 kpl koosta riippuen)

Lettutaikina:
5 dl (luomu) tinkimaitoa (tai täysmaitoa)
3 (luomu) kananmunanvalkuaista
1 ½ dl (luomu) vehnäjauhoja
1 ½ dl (luomu) ohrajauhoja
 ½-1 tl (ruusu) suolaa
2 rkl sulatettua (luomu) voita (tai rypsiöljyä)

Paistamiseen:
(luomu) voita

Sekoita lettutaikinan ainekset kulhossa. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vähintään 1 tunti.

Laita nokare voita muurinpohjapannuun tai valurautapaistinpannuun ja kuumenna pannu hyvin. Kaada 0,5-1 dl taikinaa pannuun ja paista lettu ruskeaksi molemmilta puolilta. Lisää pannuun nokare voita ja paista näin loputkin letut.

Tarjoa letut mahdollisimman kuumina jäätelön ja mansikkakastikkeen/siirapin kanssa.

Kommentit

  1. Uusia MasterChef kilpailijoita etsitään! I L M O I T T A U D U !!! :)

    VastaaPoista
  2. :D Kiitos kannustuksesta! Mutta ei minusta kyllä taitaisi olla siihen, esiintyminen ei ole mun juttu.

    VastaaPoista
  3. Mullakin tuli heti Marika mieleen kun näin sen mainoksen telkkarissa! Oikeasti, ilmoittaudupa mukaan! Sinähän olet ihan luonnonlahjakkuus esiintymisessäkin, aina niin luonnollinen kaikkien ihmisten seurassa.

    VastaaPoista
  4. Nyt nauran täällä :D Kiitos Lennu sinullekin kannustuksesta, mutta taidan tyytyä olemaan MasterChef vain täällä omassa keittiössäni :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit