Jääkaapin tyhjentelyä - Jauhelihapata


Eilen päätin tehdä pitkästä aikaa tällaista ”hässäkkä”pataruokaa ja sinnehän upposi jääkaapista monenlaisia jämiä. Jopa jo paremmat päivänsä nähneet tomaatit ja paprika upposivat hyvin tähän ruokaan. Poika tuli kaveriksi kokkaamaan, joten meillä oli aika yleikseksi tullut työnjako: poika sekoitteli kattilan ääressä ja minä pilkoin ja heittelin kattilaan sitä sun tätä. Maustaminen tapahtui yhteisvoimin, poika sanoi: ”Soijaa ja mustapippuria... vielä vähän enempi pippuria, kun on noin iso annos.”

 Hyvääkin tämä oli, poikakin oikein santsasi, mitä hän aika harvoin tekee. Tällaiseen ruokaan voi todellakin käyttää jääkaapista melkein mitä vain: kaikki kasvikset käy, tomaattisoseen loput käy, jopa etikkasäilykkeiden loppuja voisi tänne pilkkoa, mutta ne kannattaa lisäillä vasta sitten kypsennyksen loppuvaiheessa (eikä ehkä kovin suuria määriä kuitenkaan) ja juustojen loputkin pataan voi heittää, joko keittelyn loppuvaiheessa taikka raasteena/muruina annosten päälle. Pastan sijasta pataan voi laittaa vaikkapa perunoita tai esim. risotto-spelttiä... antaa vain mielikuvituksen lentää :) Alla oleva ohjeeni on siis vain suuntaa antava, kannattaa katsoa omaan jääkaappiin ja säätää sen mukaan.

Jääkaapintyhjennys-pata (n. 5:lle)

n. 400 g (luomu) jauhelihaa
1-2 rkl (luomu) kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 suuri (luomu) sipuli
2 (luomu) valkosipulinkynttä
n. 15 cm pätkä (luomu) purjoa (vihreä osa)
½ vihreä (luomu) paprika
2 (luomu) porkkanaa
n. 5 kpl pieniä (luomu) luumutomaatteja
500 g (luomu) tomaattimurskaa
½ punainen chili
1 jumbo herkkusieni
loraus (2-3 rkl) (luomu) soijakastiketta
n. 8 mustapippuria rouhittuna
2-3 tl (luomu) oreganoa
n. 1 tl (ruusu) suolaa
3-5 dl vettä
n. 150 g (luomu) täysjyväpastaa

Kuori ja pilko sipulit ja porkkana ja pilko myös paprika, tomaatit, sieni ja chili.

Kuumenna öljy suuren kattilan (tai korkeareunaisen paistinpannun) pohjalla ja lisää sipuli- ja valkosipulisilppu ja jauheliha. Sekoittele kunnes jauheliha alkaa olla ruskistunut. Lisää sitten pataan loput pilkotut kasvikset ja mausteet. Sekoittele vähän ja lisää sitten tomaattimurska ja vähän vettä. Kun seos alkaa kiehua lisää pasta ja sekoita. Lisää tarvittaessa vähän vettä.

Keittele kunnes porkkananpalat ja pasta on kypsää (n. 10 – 15 minuuttia). Sekoita pari kertaa kypsentämisen aikana, ettei keitos pala pohjaan. Maista lopuksi ja mausta tarvittaessa vielä lisää.

Ripottele annoksen päälle vielä vähän parmesaaniraastetta ja persiljaa (mikäli sellaisiä löytyi sieltä jääkaapista).

Kommentit

Suositut tekstit