Liha-juurespata


Vaikka padat onkin enempi syksy- ja talviruokaa, niin tulee niitä joskus tehtyä muinakin vuodenaikoina. Tätä tein viime viikonloppuna. Alkuperäinen ohje löytyi täältä, pikkuisen tuli muutoksia (oma versioni alla). Sipulia ei ollut, joten enpä laittanut. Mietin kyllä mitähän tästä nyt tulee, kun aina olen tämän tyyppisiin ruokiin sipulia laittanut. Mutta padasta tuli todella hyvää ilman sipuliakin! 

Tämä oli nopea valmistaa, tai siis aktiivinen valmistusaika oli vain jotain 15 minuuttia, sen minkä juuresten kuoriminen ja pilkkominen ja lihan pilkkominen ja ruskistaminen vie aikaa. Laitoin padan jumppaan lähtiessäni uuniin ja kun tulin kotiin, olikin ihanat tuoksut ja ihana ruoka valmiina odottamassa! Ruuanlaitto ei voisi enää tämän helpompaa olla.

Liha-juurespata

n. 500 g (luomu) Highlanderin lapaa (tai vaikka naudanpaistia)
1-2 rkl (luomu) kylmäpuristettua rypsiöljyä
2 keskikokoista (luomu) punajuurta
2 suurehkoa (luomu)porkkanaa
1 suuri (luomu) kaskinauris (tai pala lanttua)
n. 5 dl vettä
kourallinen kuivattuja tatteja (laitoin osaksi kuivattuja kanttarelleja)
1 (luomu) laakerinlehti
n. 1 tl (luomu) Herbamare-yrttisuolaa
n. ½-1 tl mustapippuria
(ruusu)suolaa
n. 1 tl rosmariinia (kuivattua)

Kuutioi liha ja kuori ja pilko juurekset kuutioiksi. Laita juureskuutiot uuninkestävään pataan tai vuokaan.

Ruskista lihapalat kahdessa erässä öljyssä paistinpannussa ja laita pataan juuresten kaveriksi. Huuhdo pannu paistokertojen välissä ja ja kaada myös huuhdeliemi pataan.

Lisää pataan murskatut, kuivatut sienet, Herbamare, laakerinlehti, rouhittu mustapippuri ja rosmariini. Lisää hieman vettä, jos tarvis vaatii. Jos kypsennät padan kannen alla, ei vettä kannata laittaa liikaa, ainesten ei tarvitse peittyä kokonaan nesteeseen. Jos kypsennät padan ilman kantta, kannattaa aineksia välillä sekoitella, ettei päällimmäiset kuivahda pahasti.

Kypsennä ruokaa 200 asteessa 1½-2 tuntia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoa padan kanssa halutessasi perunoita.

Kommentit

Suositut tekstit