Marinoidut silakkapihvit

Silakka ei ole ollut koskaan suosikkini. Lapsuudenkodissani sitä ei kovin paljoa syöty, kun taas järvikalaa syötiin aika paljonkin, koska isä sitä kalasti. Tämä silakan puuttuminen ruokavaliosta johtui varmaan osaksi siitä, että ollaan kotoisin Itä-Suomesta, missä silakka ei ole perinteisestikään kuulunut perusruokavalioon. Eri juttu ehkä täällä Oulussa...

Jokin aika sitten söin eräässä lounasravintolassa etikkaliemessä uiskentelevia silakkapihvejä ja voi miten ne olivatkaan hyviä! Silloin päätin että kokeilen kyllä itsekin valmistaa jotain samantyyppistä. Niinpä eilen ostin kaupasta silakkafileitä ja eikun tuumasta toimeen. Ei nämä ihan samanlaisia olleet kuin siellä ravintolassa, mutta hyviä siltikin! Näitä teen kyllä toistekin. Valmistus sinällään oli nopea homma, jos ei lasketa marinointiaikaa mukaan. Alkuperäinen ohje täältä.

Marinoidut silakkapihvit (4-6 annosta)

Silakkapihvit:
n. 600 g silakkafileitä
1/2 dl (luomu) ruisjauhoja
1/2 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 tl (ruusu) suolaa
1/4 tl valkopippuria rouhittuna
6 rkl tuoretta (luomu) tilliä (tai n. 3 tl kuivattua)

Etikkaliemi:
3 dl vettä
3/4 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl (luomu) ruokokidesokeria (tavallinenkin käy)
1 tl maustepippuria (rouhittuna)

Lisäksi:
1 (luomu) sipuli (viipaleina)
tuoretta tai kuivattua tilliä

Valmista ensin silakkapihvit: Sekoita lautasella jauhot, suola ja pippuri. Kasta fileiden nahkapuoli jauhoihin ja aseta fileet leivinpeltille odottamaan.

Lisää puolelle fileistä silputtua tilliä ja nosta sitten toinen file päälle (nahkapuoli ylöspäin).

Kypsennä pihvejä uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Pihvien paistuessa valmista liemi: Mittaa kaikki etikkaliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna seoksen jäähtyä jonkin aikaa.

Nostele kypsät silakkapihvit, sipulirenkaat ja tilli kerroksittain kulhoon ja kaada vähän jäähtynyt liemi päälle. Jäähdytä ja laita jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään. Silakoiden päälle kannattaa laittaa esim. lautanen ja paino, jotta fileet pysyvät liemen peitossa.

Tarjoa perunamuusin kanssa tai vaikkapa saaristolais- tai ruisleivän päällä.

Kommentit

  1. Hyvä silakkapihvi.. hmm.. onko semmoisiakin? ;)

    VastaaPoista
  2. Itse olen ollut tähän saakka myös sitä mieltä että kissat saa syödä meidän perheen silakat :D Mutta nuo marinoidut oli kyllä silakkapihveiksi hyviä ;) Koitan laajentaa meidän perheen kala-repertuaaria, koska kalaa olisi tarkoitus syödä enempi mitä nyt tällä hetkellä syödään (johtuen minun pahenevasta "kala-allergiasta" eli viljelykalaa ei pahemmin osteta).

    VastaaPoista
  3. Se on kyllä hyvä tavoite, enempi kalaa. Meidän isällä on alkanut Ahti suomaan antejaan oikein urakalla, ja ahvenia on tarjolla lähes kokoajan.. Ja vielä valmiiksi siivottuina ja suolattuina! ;)

    VastaaPoista
  4. Silakasta saa hyvää myös sinappikastikkeella. Ja tomaattimurskan/paseeratun tomaatin kanssa(+sipulia+etikkaa). Yksi hyvä vinkki on myös käyttää mätitahnaa rullien sisään. Mulla on kyllä noista tarkemmatkin ohjeet, sillä tykkään silakasta paljon, jos se on hyvin valmistettu.

    VastaaPoista
  5. Pingviini: Voih, kuulostaapa ihanalta jos saa tuoretta kalaa noin vain ja vieläpä käsiteltynä! :) Itsekin haaveilen kalastajan urasta, saisi takuu-tuoretta kalaa pöytään (tai sitten ei... :D

    Trina: Kuulostaa siltä, että sinulla olisi ihania, kokeilemisen arvoisia silakkareseptejä! Kyllä silakastakin saa hyvää ruokaa jos osaa tehdä, minulla on se ongelma ettei ole oikein kokemusta kyseisen kalan laitosta. Mutta olen päättänyt jatkossa yrittää silakkaakin laittaa aina välillä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit