Rahkapiirakka

Rahkapiirakka kuuluu mielestäni ehdottomasti pääsiäiseen. KodinKuvalehden Kevätkirjasta löysin vähän erilaisen rahkapiirakan ohjeen, koska piirakkaan tuli myös sitruunakiisseliä. Lopputulos oli kyllä ihanan raikas. Itse valmistin puolen litran pullataikinan, koska letitin piirakkaan tulevat reunat ja ristikon, joten taikinaa meni vähän enempi. Ylijääneestä taikinasta tuli vielä kaksi pientä pullaa :) Jos ei innosta alkaa liikaa näpertelemään niin ristikon voi tehdä myös kieputtamalla kaksi pullanauhaa toistensa ympärille.

Ohjeeni on siis suuremmalla taikinamäärällä, lopusta voi pyörittää vaikkapa muutaman pikkupullan.

Pääsiäispulla (uunipeltillinen)
Pohja:
5 dl (luomu) kevytmaitoa
2 pss kuivahiivaa
1,5 tl (ruusu) suolaa
1,5 dl (luomu) ruokokidesokeria
1 rkl jauhettua (luomu) kaardemummaa
1 (luomu) kananmuna
1/2 (luomu) sitruunan raastettu kuori
n. 12-14 dl (luomu) vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte 1:
1 (luomu) sitruuna (mehu ja kuori)
2 dl vettä
2 (luomu) kananmunan keltuaista (valkuaisista voi tehdä vaikka marenkeja tai macaronseja)
3/4 dl sokeria
2 rkl (luomu) perunajauhoja
nokare voita

Täyte 2:
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 (luomu) kananmuna
(1/2 dl (luomu) rusinoita, itselläni ei ollut, joten jätin pois)
Voiteluun ja korsiteluun:
1 (luomu) kananmuna
raesokeria 

Tee ensin pohjataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää suola, sokeri, kaardemumma, sitruunankuori ja kananmuna. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää taikinaan. Alusta sitten loput jauhot taikinan sekaan vähitellen. Alustuksen loppuvaiheessa lisää vielä puoliksi sulatettu voi ja jatka alustamista, kunnes voi on sekoittunut taikinaan ja taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Jätä taikina kohoamaan liinan alle.

Tee sitruunakiisseli eli täyte 1. Raasta sitruunasta keltainen kuori (suurinpiirtein, ei ole kovin tarkkaa) ja purista mehut. Laita kaikki aineet voita lukuun ottamatta pieneen kattilaan ja kuumenna seosta koko ajan hämmennellen. Kun seos sakenee ja pulpahtaa, on se valmista. Lisää vielä nokare voita ja anna jäähtyä.

Tee rahkatäyte eli täyte 2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin.

Leivo piirakka. Ota kohonneesta pullataikinasta noin puolet ja kaulitse leivinpaperin päällä ohueksi, kutakuinkin leivinpeltin kokoiseksi levyksi. Pyörittele lopputaikinasta ohuita nauhoja ja puno tai letitä niistä reunus ja ristikko pullataikinalevyn päälle. 

Pohjan ja nauhojen pitää antaa kohota, mutta ainakin jos letität taikinaa niin se kyllä ehtii kohota tarpeeksi ristikon teon ja pullakolojen täyttämisen aikana. Voitele reunat ja ristikko kananmunalla ja ripottele koristeeksi raesokeria.

Täytä sitten jokatoinen "kolo" sitruunakiisselillä ja jokatoinen taas rahkatäytteellä. Ainakin minulla sitruunakiisseli vähäsen kuohui uunissa, joten ihan kukkuroilleen sitruunakiisselikoloja ei ehkä kannata täyttää.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n 25 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa palasiksi.


Aurinkoista Pääsiäistä!


Kommentit

  1. Herkullisen näköinen piirakka! Minulla on mustikkajuustokakkutarpeet odottamassa.

    Koetan muistaa joskus laittaa sinulle ne silakkaohjeet... anteeksi, että on tuo asia venähtänyt.

    VastaaPoista
  2. Niin ja oikein hyvää pääsiäistä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Trina ja hyvää pääsiäistä sinulle myös :)

    Ah, mustikkajuustokakku kuulostaa ihanalta! Laita vain silakkaohjeita sitten kun ehdit, olisi kyllä mukava kokeilla, koska silakka on minulle sen verran vieras raaka-aine, etten sitä oikein osaa laittaa.

    VastaaPoista
  4. Oikein hauskaa pääsiäistä! Meillä yksi trulli murjotti rappusilla huokaillen, kun ei löytynyt mustaa viittaa. Yritin jos jonkinlaista kangasriepua ehdotella, mutta kädet ei kuulema toimi, jos sellaisen ison kankaan solmii harteille...

    VastaaPoista
  5. Hauskaa pääsiäistä sinne teidänkin suunnalle. Toivottavasti kaikki trullit palasivat kuitenkin iloisin mielin takaisin virpomispalkkioiden kanssa :)

    VastaaPoista
  6. No, oli ne aika innoissaan kotiintultuaan. Saivat kyllä ihan liikaa karkkia ja suklaata =D

    VastaaPoista
  7. Virpi: No hyvä että oli iloisia trulleja kotiinpalatessa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit